Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Segerviss stämning vid Samlingspartiets kampanjstart: ”Ingenting kan stoppa oss den här gången”

Partiledaren Petteri Orpo på Samlingspartiets kampanjstart på Viking Gabriella den 28 januari 2023.
Bildtext Partiets ordförande Petteri Orpo säger att välfärden tryggas med samlingspartistisk högerpolitik.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Samlingspartiet siktar på att vinna vårens riksdagsval genom att utlova traditionell högerpolitik, trygghet och satsningar på förnybar energi för att få Finlands ekonomi att växa.

– Ingenting kan stoppa oss den här gången, förkunnade partiordförande Petteri Orpo och möttes med rungande applåder.

Samlingspartiet ligger väl till i partimätningarna och Orpo siktar på att ta över som statsminister efter valet i april.

– Nu är det dags att ändra Finlands kurs, att slutföra Nato-processen och se till att Finland klarar sig då det stormar i världen, fortsatte Orpo.

Välfärd är något som byggs upp med samlingspartistisk högerpolitik, inte genom skuldsättning, slog Orpo fast.

Samlingspartiet presenterade en skuggbudget redan i slutet av november. Där ingick bland annat nedskärningar i det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet.

Dessutom vill Samlingspartiet sänka inkomstskatten över hela skalan med sammanlagt en miljard euro.

Samlingspartiets viceordförande Anna-Kaisa Ikonen och ordförande Petteri Orpo på partiets valkryssning på Finska viken den 28 januari 2023.
Bildtext Omkring 1 200 samlingspartister firar starten på valrörelsen ombord på Viking Gabriella. Riksdagsvalet hålls i april.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Firar på samma färja som Centern

– Nu är det dags att göra Finland till en stormakt inom förnybar energi, förkunnade gruppordföranden Kai Mykkänen då han äntrade scenen.

– Vem hade trott att en svensk stålkoncern, SSAB, skulle välja att satsa stort på fossilfri ståltillverkning i Finland istället för Sverige, sade Mykkänen.

Omkring 1 200 samlingspartister firar starten på valrörelsen ombord på Viking Gabriella, samma färja som också Centern använde för samma syfte bara ett dygn tidigare.

– Centerfolket åkte ut och vi åkte in, raljerade riksdagsledamot Heikki Autto och drog skratt och applåder.

Saarikko vill inte stänga några dörrar

Centerns partiordförande Annika Saarikko meddelade på lördag eftermiddag att Centern trots allt är beredd att medverka också i följande regering.

Både Socialdemokraterna och Samlingspartiet duger som koalitionspartners, men det beror på valresultatet och det kommande regeringsprogrammet, säger Saarikko.