Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pärmäkoski dök inte upp till sitt heat, dubbla herrfloppar i kvalet – tre finländare i sprintsemifinal i Les Rousses: ”Syntes att det var mycket på spel”

Från 2023
Lauri Vuorinen intervjuas.
Bildtext Lauri Vuorinen kunde vara nöjd med sin sprintinsats (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Kampen om VM-platser tätnar – i sprinten i Les Rousses var det semifinalisterna Anne Kyllönen, Lauri Vuorinen och Niilo Moilanen som lämnade de bästa beskeden. Tävlingsdagen avslutades med ett sällsynt nederlag för Johannes Høsflot Klæbo.

Lördagen i Les Rousses var mer än bara en världscupsprint för flera av de finländska deltagarna.

Precis som VM-sprinten i Planica gick dagens lopp i klassisk stil och det här var något av sista chansen att styra sina sprintaktier. Några finländare passade på att justera sina formkurvor uppåt.

På damsidan tog Anne Kyllönen ett jättekliv mot en plats i den sprinttrupp där åtminstone Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu redan troligen ingår. Kyllönen var den enda blåvita damen som tog sig till semifinal, väl där blev hon sist och slutade elva totalt.

– Det här var knappast dåligt (med tanke på Planica), det är klart att man vill vara med där. Just nu känns den klassiska åkningen bra, säger Kyllönen till Yle.

Två blåvita herrar i semifinal

Bland herrarna var det Lauri Vuorinen och Niilo Moilanen som lyckades gå vidare till semifinal. Duon åkte i samma semi, där de fick nöja sig med bottenplaceringarna.

I resultatlistan var Vuorinen tia och Moilanen tolva.

– Två semifinalplatser på tre världscupsprinter i klassisk stil den här vintern kan jag vara nöjd med. Jag har lyckats höja min nivå, tycker Moilanen.

Dagens bästa finländare Vuorinen erkände att det gick att känna en lite annorlunda stämning i laget inför sprinten.

– I princip finns det två platser lediga i sprintlaget till VM, så det gick att se på killarna att det var lite mer på spel i dag än vanligt. Men det var inget som vi talade om.

Lauri Vuorinen spurtade till semifinal i Les Rousses - Spela upp på Arenan

Pärmäkoski försvann

Vuorinen och Moilanen torde nu vara högaktuella för Planicasprinten tillsammans med Joni Mäki. Den sista platsen kan hamna hos namn som Ville Ahonen eller Ristomatti Hakola.

Ahonen blev utslagen i heatskedet i dag. Mäki och Hakola floppade i kvalet och hade tävlat klart efter en 32:a respektive 35:e plats.

– Benen kändes tröga i backen. Det hände egentligen ingenting i benen då det hade behövts, funderade Mäki.

– Jag har nog inte blivit utslagen i ett klassiskt sprintkval på sju år. Det känns ganska mystiskt, åkningen var riktigt usel, sa Hakola, som var tillbaka i världscupen efter en lång paus.

På damsidan tog det stopp i kvarten för kvartetten Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo.

Också Krista Pärmäkoski tog sig vidare från kvalet. Men när det var dags för hennes heat syntes hon inte till.

– Hon hade ingen bra känsla i kroppen och valde att stå över, säger tränaren Ville Oksanen.

Knallen: Klæbo knäcktes i finalspurten

Sprintdagen avslutades på bästa möjliga sätt för hemmapublikens del. Herrfinalen avslutades med spurt – och där stakade fransmannen Richard Jouve sig i mål tätt före jättefavoriten Johannes Høsflot Klæbo.

– Det här var långt ifrån optimalt. Jag samlar inte på andraplatser, sa den 26-årige norrmannen frustrerat till norska Viaplay.

Knallen i Les Rousses: Klæbo slagen av hemmaåkare i sprinten - Spela upp på Arenan

Före det var fyra svenskor på jakt efter blågult storslam i damfinalen. Kvartetten med Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Johanna Hagström kunde inte matcha norskan Kristine Stavås Skistads takter.

– Man har fått se svenskarna dominera länge nu, så det var skönt att få slå dem, gladde sig Skistad.

I morgon väntar masstarter i klassisk stil. Enligt den finländska lagledningen är Iivo Niskanen, som kraschade i går, aktuell för start. Än så länge är också Pärmäkoski kvar på startlistan.

Sprint, Les Rousses

Damer:

1. Kristine Skistad NOR 3.01,97
2. Emma Ribom SWE +0,70
3. Maja Dahlqvist SWE +1,78
4. Linn Svahn SWE +2,08
5. Julia Kern USA +3,45
6. Johanna Hagström SWE +9,24

11. Anne Kyllönen FIN
13. Jasmi Joensuu FIN
20. Katri Lylynperä FIN
22. Kerttu Niskanen FIN
23. Johanna Matintalo FIN
30. Krista Pärmäkoski FIN

Herrar:

1. Richard Jouve FRA 2.39,14
2. Johannes Høsflot Klæbo NOR +0,09
3. Pål Goldberg NOR +0,91
4. Edvin Anger SWE +0,91
5. Sivert Wiig NOR +1,78
6. Federico Pellegrino ITA +1,82

10. Lauri Vuorinen FIN
12. Niilo Moilanen FIN
24. Ville Ahonen FIN
30. Olli Ahonen FIN
32. Joni Mäki FIN
35. Ristomatti Hakola FIN

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln