Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

FSSM lockade hundratals skidåkare till Pargas – fina prestationer av Piffen: ”Det var en tuff tävling, så det är skönt att höra att jag vann”

En flicka med skidstavar tillsammans med sin mamma.
Bildtext Minea Mattsson från Piffen vann i klassen U10 på lördagen. Mamma Marie Eriksson fanns på plats och hejade.
Bild: Carmela Johansson / Yle

På veckoslutet går de finlandssvenska skidmästerskapen FSSM av stapeln på Finby skidstation. Trots utmanande väder har arrangemangen löpt bra.

Skidstadion vid Finby i Pargas är full av folk på lördagsförmiddagen och hela tiden anländer fler bilar till parkeringen.

De finlandssvenska skidmästerskapen inleddes med sprinten på fredag och på lördag fortsätter tävlingarna med normaldistans. Tävlingarna avslutas med stafett på söndag. Resultaten i årets FSSM hittar du här.

– Tävlingarna har kommit bra igång. Vi började klockan ett på fredag och slutade efter klockan sju på kvällen. I dag har vi ungefär 250 deltagare, det är väldigt hektiskt just nu. Det ser ut att komma lite snö efter klockan tolv och det är klassisk tävling, så fästet ska vallas och alla har bråttom att hitta det rätta fästet för dagen, säger Patrick Johansson, ordförande för Pargas If:s skidsektion och assisterande tävlingsledare strax innan starten på lördagens tävlingar.

En man framför ett skidspår.
Bildtext Patrick Johansson är nöjd över att arrangemangen löpt bra.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Utan sparsnö hade det inte gått

De senaste dagarna har Pargas skidsektion jobbat för fullt för att få allt i skick till tävlingarna. Det snöfattiga och varma vintervädret har varit en utmaning, men tack vare att Piffen redan under flera år sparat snö från fjolårets vinter blev det ett skidspår trots allt.

– I ett skede såg det verkligen mörkt ut och vi var rädda att vi skulle bli tvungna att korta av banorna ganska mycket, men tack vare ett enormt talkoarbete så lyckades vi få ihop hela de 2,5 kilometer som vi hade tänkt. Banan är lite smalare än vad den brukar vara på en del ställen, men en riktigt bra bana i alla fall, säger Johansson.

Senast FSSM ordnades i Pargas var för fyra år sedan. Traditionellt ordnas tävlingen vartannat år i Österbotten och vartannat år i södra Finland.

– Tyvärr fanns det inga andra föreningar i södra Finland som vara beredda och hade förutsättningar att ordna tävlingen, då man i år behöver sparsnö för att klara av det. Vi funderade en stund och sen tog vi beslutet att ordna det på nytt, säger Johansson.

En skidare åker i väg på en skidtävling för juniorer.
Bildtext Flera skidåkare från Svenskfinland samlades i Pargas under veckoslutet.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Roligt att vi har FSSM på hemmaplan”

Starten för lördagens tävlingar börjar närma sig och allt fler unga skidåkare har sökt sig till skidspåren. I närheten av starten står 10-åriga Minea Mattsson från Pargas IF tillsammans med mamma Marie Eriksson. Mattsson ska delta i dagens första tävling, hon deltar för andra gången i FSSM.

– Det känns bra och jag ska försöka åka hårt i alla backar. Det är riktigt roligt att vara här, säger Mattsson.

– Det är roligt att vi har FSSM på hemmaplan och att spåren är i fint skick, trots utmanande förhållanden. Det är roligt att se många glada människor här, säger Eriksson.

Mattsson åker i väg för att göra sig startklar och lite senare är de första skidåkarna i väg. Några minuter senare åker Mattsson i mål och kort därefter blir det klart att hon kommit på första plats.

– Det känns bra, det var en ganska tuff tävling, så det är skönt att höra att jag vann. Jag ska försöka skida lika bra i tävlingen imorgon, säger Mattsson efter målgången på lördag.

Lördagens första lopp i flickornas U10 slutade med trippelseger för Piffen. Andra platsen togs av Mya Hartvik och Aline Sjöström kom på tredje plats.

En flicka som skidar på en skidbana.
Bildtext Minea Mattssons mål var att åka hårt i backarna och det räckte till en vinst.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag är taggad inför i dag, det ska bli roligt att se hur det går”

Lite längre bort står en annan av Piffens åkare, Theresia Johansson. Hon vann silver i sprinten för 16-åriga flickor på fredagen och nu håller hon på att förbereda sig inför dagens lopp.

– Sprinten kändes helt bra, jag hade ganska mycket krafter kvar ända till slutet. Det var en rolig bana med en del svåra kurvor, det var roligt att det blev lite variation. Jag är taggad för i dag, det ska bli roligt att se hur det går, säger Theresia Johansson.

På eftermiddagen klarnade det att Theresia Johansson tog hem första plats i U15-klassen på lördag.

En ung kvinnlig skidåkare.
Bildtext Theresia Johansson knep både silver och guld under veckoslutets skidtävlingar i Pargas.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

”Det är roligt då det går hårt och man får veta vilken placering man kommit på”

I FSSM deltar skidåkare från hela Svenskfinland. Lite här och där vallas det skidor och nya deltagare söker sig upp till skidspåret. Anton Nyman från Österby Sportklubb är bland de första av U12-pojkarna som åker över mållinjen.

– Det var roligt, men tungt. Banan är mycket uppför och nerför, därför blir den tung. Det är tredje gången jag åker skidor i Pargas den här vintern, säger Nyman.

Nyman och hans familj bor i Ekenäs och kom till Pargas på fredagen eftersom han bror tävlade i sprinten.

– Det är roligt att skida, speciellt då det går hårt och man får veta vilken placering man kommit på. Efter tävlingen ska jag åka tillbaka till hotellet och äta, säger Nyman.

Då alla deltagare i åldersklassen hade åkt i mål blev det klart att Anton Nyman slutade på en tolfte plats.

En pojke i vinterkläder framför en folksamling.
Bildtext Anton Nyman tyckte att banan i Pargas var tung, men också rolig.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln