Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Madrid: Så här tycker spanjorerna om landets nya translag, som är en av de mest liberala i hela världen

Uppdaterad 30.01.2023 06:51.
Svenska Yle i Madrid: Så här fungerar Spaniens nya translag – och så här påminner den om Finlands plan till liknande lag - Spela upp på Arenan

Den spanska lagen påminner mycket om den translag som just nu bereds i Finland.

Rösterna föll 188 för och 150 emot i parlamentets underhus den 22 december 2022. Därmed väntas Spanien snart få en av världens mest liberala translagar.

Lagen påminner mycket om den lag som just nu bereds i Finland. Den spanska debatten om lagen har gått het och splittrat partifältet.

Den spanska translagen ger alla 16 år fyllda spanjorer rätten att ansöka om juridiskt könsbyte - utan krav på ett utlåtande från en läkare. Under särskilda omständigheter kan redan 12 år fyllda barn få byta sitt juridiska kön enligt den nya lagen.

I det finska lagförslaget är åldersgränsen 18 år.

Splittrat kvinnorörelsen

Vänsterpartiet Podemos har starkt drivit lagen och lyckades få med sig statsministerpartiet PSOE (Partido Socialista Obrero Español, det vill säga de spanska socialdemokraterna). Konservativa PP (Partido Popular) och ytterhögerpartiet Vox har starkt motsatt sig lagen.

Lagen har också splittrat kvinnorörelsen. Vissa feminister har motsatt sig lagen och menar att den kan öppna för missbruk. Kritiker har också argumenterat för att tonåringar ännu inte är mogna nog att fatta beslut om juridiskt könsbyte.

För förespråkarna handlar det om en rättvisefråga och att transsexualitet inte längre ska betraktas som en sjukdom. Man har också hänvisat till att Världshälsoorganisationen WHO redan 2018 slutade klassa transpersoner som psykiskt sjuka.

Den spanska translagen väntas inom kort godkännas av parlamentets överhus, senaten, innan den formellt träder i kraft.

Svenska Yle frågade Madridbor om deras syn på den omstridda lagen.