Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanska kvinnor utesluts från inträdesprov och förbjuds att ta examen även vid privata universitet

Afghanska kvinnor utanför ett privat universitet.
Bildtext Universitetsstuderande i Kabul den 21 december 2022.
Bild: Wakil Kohsar / AFP

Talibanerna utökar förbuden mot utbildning för kvinnor. Nu har privata universitet fått besked om att afghanska kvinnor ska förbjudas att ta universitetsexamen.

Talibanerna meddelade på lördagen att förbuden mot utbildning för kvinnor förstärks. De privata universiteten har fått ett brev där det meddelas att afghanska kvinnor inte får delta i universitetens inträdesprov.

Beskedet kom trots flera veckor av fördömande och lobbyverksamhet från det internationella samfundet som vill att talibanstyret tar tillbaka de begränsningar som har införts för kvinnors frihet.

Kvinnorna blockerades från undervisning i december

I december blockerades kvinnor från privata och offentliga universitet.

Ministern för högre utbildning i den talibanstyrda regeringen, Nida Mohammed Nadim, hävdade då att förbudet är nödvändigt för att förhindra samvaro mellan män och kvinnor på universiteten.

Vidare hävdades det att en del av undervisningen bryter mot islamiska principer. Avsikten var då att den här typens problem skulle lösas och att universiteten efter det åter skulle öppnas för kvinnor.

Svikna löften - både flickor och vuxna kvinnor utesluts från studievärlden

Talibanerna gav liknande löften gällande mellanstadiet och gymnasiet för flickor, och har sagt att undervisningen återupptas för dem när ”tekniska problem” kring uniformer och transporter hade lösts.

Men flickorna förblev utestängda från klassrummen efter sjätte klass.

Straff för privata universitet som inte följer påbudet

Nyhetsbyrån AP har fått en kopia av brevet där det står att de privata universiteten ska se till att kvinnor inte deltar i inträdesprovet för kandidat-, magister- och doktorsnivå.

Rättsliga åtgärder vidtas mot de universitet som inte följer det här påbudet.

Brevet till de privata universiteten var undertecknat av Mohammad Salim Afghan, en regeringstjänsteman som övervakar studentärenden vid privata universitet.

Universitet riskerar att stängas

Inträdesproven börjar på söndag i vissa provinser, medan de på andra håll i Afghanistan börjar den 27 februari.

Mohammed Karim Nasari, talesman för facket för privata universitet, sa i december att tiotals privata universitet riskerar att stängas på grund av förbudet.

Afghanistan har 140 privata universitet i 24 provinser, med cirka 200 000 studenter. Av dessa är mellan 60 000 och 70 000 kvinnor. Universiteten sysselsätter cirka 25 000 personer.

Källa: AP