Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Thrillerslut trots trygga ledningar – Dicken tog tredje raka cupguldet: ”Gjorde det jättesvårt för oss själva”

Dickens damer i lagbild efter cupguld.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen

HIFK hämtade upp Dickens klara ledning och såg till att damernas cupfinal i handboll fick ett gastkramande slut. Men Dicken höll undan och bärgade bucklan för tredje gången i rad. Det känns jäkligt skönt, säger Anna Westerlund till Yle Sporten.

Dicken och Helsingfors IFK är lagen som dominerat finländsk damhandboll de senaste åren.

Det gäller också i cupen. IFK har tagit sju titlar sedan 2013 – och när lagen drabbade samman i dagens final knep Dicken sin tredje raka och totalt fjärde buckla under de sju senaste åren.

Hemmalaget Dicken lyckade skapa sig trygga försprång i både första och andra halvlek i Britas. Ändå blev det spännande ända till slutet.

Symptomatiskt, menade guldlagets Anna Westerlund efter slutresultatet 22–20.

– Vi gjorde det jättesvårt för oss själva. Vi blev stressade och då såg det ut som det gjorde, säger Westerlund till Yle Sporten.

Spännande slut

Halvvägs in i första halvlek ledde Dickendamerna med 9–4, för att sedan gå till paus med ett försprång som krympt till 11–7. Samma manuskript syntes i andra halvlek; en ledning på 19–12 räckte inte för att undvika en uddamålsstrid på slutminuterna.

– Det har varit likadant för oss i flera matcher på raken. Det blir alltid lite nervöst, funderar femmålsskytten Westerlund.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon själv var den som punkterade matchen med 22–20-fullträffen i sista sekunden. Segermålet kom minuten tidigare, då en annan femmålsskytt, Matilda Peitsaro, satte 21–19.

I seriespelet har ettan Dicken ett par poängs försprång till trean HIFK. Men de två seriematcherna mellan lagen har gått i HIFK-kommando.

– Klart att det fanns i tankarna. Det här har blivit ett klassiskt möte, som man ju vill vinna, avslutar Westerlund.

Finska cupen i handboll

Dicken-HIFK 22–20 (11–-7)

Dicken: Malena Heikkinen 6, Anna Westerlund 5, Matilda Peitsaro 5, Linn Wentzel 4, Linnea Aula 2
HIFK: Saara Lehtola 5, Ella Holopainen 4, Isabel Larsson 3, Sara Jäntti 3, Anniina Nyholm 2, Tina Mäkinen 1, Kira Härkönen 1, Jannie Grönmark 1

Publik: 436

Diskussion om artikeln