Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Pärmäkoski får kritik från Sverige – efter uteblivna sprintstarten: ”Känns inte som fair play”

Collage på Krista Pärmäkoski och Linn Svahn.
Bildtext Krista Pärmäkoski fick kritik av Linn Svahn.
Bild: Lehtikuva/All Over Press

Krista Pärmäkoski valde att stå över sprinten i Les Rousses trots klarat kval. Stjärnan Ebba Andersson, den första som slogs ut i kvalet, fick se en tom startplats i kvartsfinalen. Jag tycker inte att det är fair play, säger landsmaninnan Linn Svahn.

I stället för att ladda för kvartsfinal valde Krista Pärmäkoski att tacka för sig och ta sikte mot hotellet efter sprintkvalet, därifrån hon tagit sig vidare som 20:e dam.

Landslagstränaren Ville Oksanen intygade senare att det inte handlade om något dramatiskt. Pärmäkoski är fortfarande kvar på startlistan för morgondagens masstart.

– Hon hade ingen bra känsla i kroppen och valde att stå över, förklarade Oksanen för Yle.

– Hon kom fram till beslutet ganska snabbt efter kvalet.

I det svenska lägret gillar man inte Pärmäkoskis agerande.

”Annan sak om hon hade varit skadad”

Att en åkare saknades i sprinten var olyckligt för Ebba Anderssons del. Svenska stjärnan var den första som missade kvartsfinal efter att ha varit 31:a i kvalet.

Lagkamraten Linn Svahn blev fyra i finalen. Hon fördömer Pärmäkoskis val.

– Hade hon skadat sig hade det varit en sak. Men om hon inte fullföljer bara för att optimera sina chanser för nästa dag ... då hade hon väl lika gärna kunnat låta bli att ställa upp, slår Svahn fast för Expressen.

Pärmäkoski klagade redan på fredagen på att hon var krasslig. I morgon väntar en masstart på 20 kilometer klassiskt i Les Rousses.

– Nu är jag lite färgad i och med att det handlar om Ebba. Men oavsett vem som varit 31:a hade ju inte varit glad över nåt sånt här, fortsätter Svahn.

– Det är ju fair play vi vill ha i vår sport. Och det här känns inte som det.

Diskussion om artikeln