Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartiet vill skära i socialskyddet och sänka skatten på arbete

Elina Valtonen viftar med händerna.
Bildtext Elina Valtonen är viceordförande för Samlingspartiet som leder opinionssiffrorna inför riksdagsvalet.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Med ett nytt ekonomiskt program vill Samlingspartiet förkorta dagpenningen för arbetslöshet och bromsa indexförhöjningar på socialskyddet.

Samlingspartiet har öppnat sin valkampanj under en kryssning på Östersjön den här helgen. Partiet har också publicerat ett nytt ekonomiskt program för de två närmaste regeringsperioderna, med målet att balansera ekonomin och höja sysselsättningsgraden.

Partiordförande Petteri Orpo har under kryssningen gått hårt åt den nuvarande regeringens låntagande. Samlingspartiet, som har lett opinionsmätningarna länge, vill minska statsskulden med sex miljarder euro på åtta år och samtidigt sysselsätta 100 000 personer.

På kryssningen intervjuar Svenska Yle partiets viceordförande Elina Valtonen som förklarar att skattepolitiken behöver ses över. Skatten på arbete kan sänkas medan till exempel punktskatterna för tobak, alkohol och till exempel socker kan höjas.

Det är möjligt att samtidigt minska skuldsättningen och sänka skatten på arbete

― Elina Valtonen, viceordförande

– I varje oppositionsbudget vi har gjort under den senaste perioden har vi visat att det är möjligt att samtidigt minska på skuldsättningen och sänka skatten på arbete, säger Valtonen.

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter det här arbetet, med att ha lägre skatter på arbete och företagande men göra det dyrare att inte leva sunt eller att släppa ut utsläpp.

Vill bromsa indexhöjningar för socialskyddet

En stor del av Samlingspartiets sysselsättningspolitik och inbesparningar handlar om att på olika sätt skära i socialskyddet.

Partiet vill bromsa indexhöjningarna för socialskyddet och påpekar att en del understöd nu stiger snabbare än vad lönerna gör, eftersom stöden är bundna till levnadskostnaderna.

Av Samlingspartiets mål på att sysselsätta 100 000 personer kommer den största effekten, 42 000 sysselsatta, från att så kallade flitfällor tas bort. Partiet vill att också lågbetalda jobb ska löna sig att ta emot. Perioden för inkomstbunden dagpenning för arbetslöshet vill Samlingspartiet förkorta avsevärt.

Partiledaren Petteri Orpo på Samlingspartiets kampanjstart på Viking Gabriella den 28 januari 2023.

Segerviss stämning vid Samlingspartiets kampanjstart: ”Ingenting kan stoppa oss den här gången”

Samlingspartiet siktar på att vinna vårens riksdagsval genom att utlova traditionell högerpolitik, trygghet och satsningar på förnybar energi för att få Finlands ekonomi att växa.