Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Starka insatsen några veckor före VM – Kerttu Niskanen tvåa i masstarten i Les Rousses

Uppdaterad 30.01.2023 16:03.
Kerttu Niskanen på fin andraplats i Les Rousses - Spela upp på Arenan

Kerttu Niskanen gav Ebba Andersson en match på 20 kilometer klassiskt, men den här gången var svenskan för stark. Niskanen visade ändå fin form med VM runt hörnet.

I slutet av februari kör skid-VM igång i Planica och Kerttu Niskanens form är på uppåtgående inför mästerskapet. I det sista klassiska loppet i världscupen före VM gjorde hon en finfin insats.

Niskanen och Ebba Andersson såg till att fältet sprack på det andra varvet av sex. De fick med sig ytterligare tre åkare men de kroknade snabbt och på tredje varvet var Niskanen och Andersson ensamma i täten.

Halvvägs in i loppet försökte sig Andersson sedan på ett avgörande ryck. Hon fick en lucka på några sekunder men Niskanen gled ikapp in mot stadion för varvning.

– Det kändes inte så spännande längre då jag såg hur mycket starkare än mig Ebba var uppför. Jag visste att det blir en lucka där och så blev det ju, säger Niskanen till Yle.

Svenskan urstark

I nästa stigning ökade Andersson dock farten en gång till och då var svenskan för stark. Niskanen orkade inte hänga på och Andersson avgjorde masstarten. Anderssons segermarginal blev till slut 22 sekunder.

– Ebba är i superform, det visste jag redan från förr. Hon var jättetuff, med tanke på att jag också öste på i dag.

För Krista Pärmäkoski hade de två tidigare tävlingsdagarna i Frankrike varit svåra. Hon var långt från täten i fristilsloppet i fredags och i lördagens sprint hoppade hon av finalpasset.

I masstarten hängde hon inte med då fältet sprack på andra varvet, och några kilometer senare förstördes hennes lopp av ett fall.

– Jag föll i samma kurva som Iivo var omkull på i fredags. Under första varvet kändes föret jättebra och därför tog jag det lite lättare i backen på andra varvet och tänkte att jag skulle utnyttja glidet nedför. Men i stället var man plötsligt på näsan, förklarar Pärmäkoski.

Matintalo näst bästa finländare

Pärmäkoski var som sämst nere på tolfte plats men hittade sedan rytmen igen och gick ikapp gruppen som körde om femteplatsen. Hon hade ändå inte krafter kvar på slutet och fick nöja sig med en tionde plats.

– Själva åkningen var den bästa jag haft den här helgen.

I stället var Johanna Matintalo näst bästa finländska åkare. Hon förlorade en spurtduell mot svenskorna Emma Ribom och Jonna Sundling och slutade på sjunde plats.

Resultat 20 km (k):

1. Ebba Andersson SWE 55.37,2
2. Kerttu Niskanen FIN +22,1
3. Astrid Øyre Slind NOR +1.20,4
4. Ingvild Flugstad Østberg NOR +1.24,6
5. Emma Ribom SWE +2.07,2
6. Jonna Sundling SWE +2.08,1
7. Johanna Matintalo FIN +2.10,1
8. Teresa Stadlober AUT +2.13,8
9. Jessie Diggins USA +2.19,9
10. Krista Pärmäkoski FIN +2.20,8
-----------------
17. Eveliina Piippo FIN +3.19,5
20. Anne Kyllönen FIN +3.45,2
Katri Lylynperä FIN DNF

Videokälla: Viaplay

Artikeln uppdaterad med Niskanens och Pärmäkoskis kommentarer klockan 15.29.

Diskussion om artikeln