Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen är tillbaka på allvar – bara Klæbo orkade svara efter att finländaren skruvat upp tempot: ”Sista skärpan saknas ännu”

Uppdaterad 29.01.2023 17:27.
Bara Johannes Høsflot Klæbo kunde svara på Iivo Niskanens takter i masstarten - Spela upp på Arenan

Här är formbeskedet som finländska skidfansen väntat på. Iivo Niskanen bjöd på bländande klassisk åkning och slutade på andra plats bakom Johannes Høsflot Klæbo i masstarten i Les Rousses.

En coronasmitta som sköt upp världscuppremiären med över en månad. En säsongsdebut i samband med Tour de Ski där kroppen inte svarade alls. Och en placering som nästjumbo i fredags efter en krasch.

Inget i Iivo Niskanens takter den här säsongen har talat för VM-succé i Planica kommande månad.

Förrän dagens masstart i Les Rousses. Niskanen styrde farten i täten, tryckte på rejält mot slutet och blev tvåa bakom Johannes Høsflot Klæbo.

– Jag har nog känt mig okej under perioder av den här vintern, men comebacken har inte lyckats. Den här pallplatsen får man vara nöjd med, orken var bra, säger Niskanen till Yle.

Tvåa efter spurtstrid

Banan i Les Rousses var av det trängre slaget och Niskanen var mitt i gröten av åkare tack vare sitt startnummer 16. Finländaren var ändå på sin vakt och hörde till det dussin åkare som snart lossnade från resten.

Den tätklungan minskade vartefter 20-kilometersloppet fortskred.

Niskanen såg ut att grimasera tungt under stigningarna. Men det var han, svensken William Poromaa och fyra norrmän som gjorde upp om segern.

– Skidorna var bra och musten tog inte slut i kroppen. I backarna fick man hålla i handbromsen lite.

Och under sista varvet var det Niskanen som ville ha taktpinnen. Kungen av klassiskt svarade för farthållningen och försökte spräcka fältet med tempoväxlingar i backarna.

– Tanken var att både skidorna och jag själv skulle vara på topp på slutet. Det lyckades jag med, även om Klæbo inte gick att slå.

Johannes Hösflot åker i mål före Iivo Niskanen.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo har haft sin tyngsta helg för säsongen efter en åttondeplats i fredags och en spurtförlust i gårdagens sprint. I dag lyckades han knäcka Iivo Niskanen i masstarten.
Bild: EPA-EFE

Rycken räckte till en pallplats. På upploppet lyckades Klæbo staka i från Niskanen, samtidigt som finländaren spurtade till andra plats framför Poromaa.

– De senaste veckornas träning känns ännu i benen och den sista skärpan saknas. Men dagens två sista varv var ändå helt bra, summerar Niskanen efter sin 15:e världscuppallplats i karriären.

Hyvärinen i form

Perttu Hyvärinen hade sin bästa tävlingshelg för den här säsongen. I fredags stod han för ett av karriärens bästa fristilslopp och slutade på elfte plats.

Även i klassisk stil ser Hyvärinen stark ut.

Hyvärinen hängde på med tätåkarna, men vurpade olyckligt när loppet var drygt halvvägs. Finländaren försökte förtvivlat ta sig tillbaka till ledargruppen utan att lyckas.

– Jag gick ut för att testa min egen klassiska åkning, som eventuellt kan behövas i VM-stafetten. Jag gick ut hårt från start och nosade på tätfarten, kommenterar Hyvärinen.

I stället fick han avsluta loppet med den efterföljande gruppen. I mål var Hyvärinen på en fin nionde plats.

– Jag ville utmana mig själv och det blev bra. Vallateamet hade lyckats utmärkt.

Av de andra finländarna tog också Ristomatti Hakola (18:e), Arsi Ruuskanen (25:e) och Markus Vuorela (30:e) poäng. Ville Ahonen blev 42:a, medan Remi Lindholm inte ställde upp.

Les Rousses, masstart

1. Johannes H. Klæbo NOR 49.29,1
2. Iivo Niskanen FIN +1,2
3. William Poromaa SWE +1,3
4. Didrik Tønseth NOR +4,3
5. Sjur Røthe NOR +4,9

9. Perttu Hyvärinen FIN +42,8
18. Ristomatti Hakola FIN +1.44,9
25. Arsi Ruuskanen FIN +1.52,5
30. Markus Vuorela FIN +1.59,3
42. Ville Ahonen FIN +3.15,7

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln