Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven inför Afrikaresa: Homosexualitet borde inte vara kriminaliserat

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit kysser påve Franciskus ring.
Bildtext Sydsudans president Salva Kiir Mayardit kysser påve Franciskus ring i samband med en audiens år 2019. I veckan reser påven till en region där hans uttalanden kan ha stor betydelse.
Bild: EPA-EFE

I Afrika finns största delen av de drygt 60 länder i världen som har lagar mot homosexualitet. Inför sitt besökt i ett av dem har påve Franciskus uttalat sig mot sådan kriminalisering.

När påven säger att homosexualitet inte är ett brott säger han inget nytt. Inte enligt vad katolska kyrkan lär, i alla fall.

Katolska kyrkans katekes, som utgavs 1992 under påve Johannes Paulus II, förbjuder ”varje tecken på orättfärdig diskriminering” av homosexuella.

Men när påve Franciskus uttalade sig i frågan i en intervju för nyhetsbyrån AP inför sin förestående resa till Sydsudan – där sex mellan två män kan resultera i en fängelsedom – då blev det rubriker.

Fast i det liberala väst, där homosexualitet inte är brottsligt, var det inte nödvändigtvis frågan om kriminalisering som väckte intresse. I stället tog många kommentatorer fasta på vad påven sa därnäst. Han sa nämligen att ”det är en synd”.

Det uttalandet klargjorde han i fredags i ett brev till en amerikansk präst som liksom påven själv tillhör Jesuitorden.

”Varken bra eller rättvist”

”Jag ville klargöra att det inte är ett brott, för att betona att kriminalisering varken är bra eller rättvist”, skriver påven till fader James Martin SJ, som i katolska kretsar är känd för sitt engagemang för homosexuella i kyrkan.

”När jag sa att det är en synd så hänvisade jag helt enkelt till katolsk morallära, som säger att allt könsumgänge utanför äktenskapet är en synd. Men självfallet måste man också beakta omständigheterna, som kan minska eller avlägsna felet.”

Påven tillade också att katolsk morallära i frågan om synd alltid bedömer syndarens handlingsfrihet och avsikt.

”Och jag vill säga till vem som helst som vill kriminalisera homosexualitet att de har fel.”

Vill påverka biskopar

På tisdag reser Franciskus till Demokratiska republiken Kongo, även känt som Kongo-Kinshasa, och därefter vidare till Sydsudan. I Kongo-Kinshasa tillhör drygt 50 procent av befolkningen katolska kyrkan. I Sydsudan är motsvarande siffra knappt 40 procent.

I Kongo-Kinshasa är homosexualitet inte olagligt, medan det är det i Sydsudan, som alltså är ett av över 60 länder i världen där homosexuellt könsumgänge är kriminaliserat. En stor del av de länderna finns just i Afrika, det visar en karta över lagar om sexuell läggning som finns på HBTQI-organisationen Ilgas webbplats.

Med sitt ursprungliga uttalande i AP-intervjun ville påven påverka biskopar och andra beslutsfattare i länder där homosexualitet är kriminaliserat att tänka om.

– De här biskoparna behöver genomgå en omvändelse, sa påven.