Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Iivo och Kerttu är våra medaljkandidater” – så här ser Matias Strandvalls VM-trupp ut med veckor kvar till skidfesten

Kerttu Niskanen drar klungan i Val di Fiemme.
Bildtext Kerttu Niskanen är i fin form.
Bild: Lehtikuva

Nästan en månad kvar till skid-VM i Planica – men spekulationerna går redan heta om vem som ska platsa i laget. De som är osäkra har redan gett de formbesked de kan ge, säger Matias Strandvall.

Dags att skruva upp medaljförväntningarna? Till och med börja ladda för guldfest?

Syskonen Niskanen bjöd på mäktiga VM-formbesked i Les Rousses på söndagen. Både Kerttu och Iivo slutade tvåa på den klassiska tvåmilen – det närmaste man kommer ett genrep inför de längsta VM-distanserna.

– De gav svar på alla frågor som kunde finnas, säger Yle Sportens skidexpert Matias Strandvall.

Strandvall betonar att han är speciellt glad över Iivo Niskanens ”aggressiva” åkning i världscupdeltävlingen. Niskanen gjorde sin första riktigt lyckade tävling efter att han tillfrisknat från covid-19.

Matias Strandvall under en presskonferens.
Bildtext Matias Strandvall.
Bild: All Over Press / Heidi Koivunen

– Det var glädjande att se att han är tillbaka. Jag hann vara lite bekymrad faktiskt, säger Strandvall.

Det negativa? Glädjeämnena tar slut där.

– Kerttu och Iivo är våra två medaljkandidater. Guldet? Ebba Andersson och Johannes Hösflot Klæbo såg nog starka ut de också, säger Strandvall och syftar på vinnarna i söndagens två lopp.

Pärmäkoski ett enormt frågetecken

Det som Strandvall lyfter fram som mest bekymmersamt är Krista Pärmäkoskis milt sagt svajiga form. Pärmäkoski var långt ifrån täten i fredagens normaldistanslopp med fri stil – också det en VM-sträcka – och kunde inte matcha Niskanens och Anderssons fart på tvåmilen heller.

Hon stod dessutom över finalpasset i lördagens sprint på grund av ”dålig känsla i kroppen”.

– Jag hann inte riktigt prata med henne under FM i Tammerfors förra helgen då hon åkte hem direkt efter sitt lopp, så hon är ett frågetecken för mig. Men vi vet inte hur mycket hon redan fokuserar på att ladda upp för VM, påminner Strandvall, som ändå tillägger:

Krista Pärmäkoski åker i mål.
Bildtext Krista Pärmäkoski har inte fått till det i världscupen den senaste tiden.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

– Jag tror nog att hon hoppats på bättre besked än det hon fick i Frankrike.

Den stora frågan just nu är vem som kommer att finnas med i VM-truppen. Det är många om budet och enligt Strandvall är det endast ett fåtal platser som fortfarande står på spel.

– De har dessutom tävlat färdigt nu och det är upp till landslagsledningen nu att ta beslut, säger han.

Så här ser trupperna ut just nu

Distanserna som står på schemat i Planica är klassisk sprint, intervallstart 10/15 km med fri stil, lagsprint med fri stil, stafett och 30/50 km klassiskt. Det påverkar så klart vilka åkare som har fördelen på sin sida i uttagningarna.

Enligt Strandvall är de ”säkra korten” på herrsidan: Iivo Niskanen, Remi Lindholm, Perttu Hyvärinen, Arsi Ruuskanen, Joni Mäki, Lauri Vuorinen och Niilo Moilainen.

– Remi är en kille man kan slänga in lite var som helst och Hyvärinen är bevisligen i storform. Ruuskanen visade också i dag att han har en plats i truppen. Resten är aktuella för åtminstone sprint, säger Strandvall.

Remi Lindholm pustar ut.
Bildtext Remi Lindholm deltog inte på tvåmilen i Les Rousses.
Bild: Tomi Hänninen

– Ristomatti Hakola lämnade mycket att önska i sprinten, men var helt okej på tvåmilen i dag. Markus Vuorela, hur gör man med honom? Sen har vi Niko Anttola i JVM just nu, han har ännu några dagar på sig att ge formbesked.

På damsidan kan Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Eveliina Piippo, Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu packa väskorna redan, åtminstone enligt Strandvall.

– Piippo har en plats på 10 kilometer fritt, Matintalo och Joensuu är garanterade tack vare sprinten. Men sen har vi Katri Lylynperä, Jasmin Kähärä, Anne Kyllönen och varför inte juniorvärldsmästaren Eevi-Inkeri Tossavainen som kan blanda sig i leken, analyserar Strandvall.

Många alternativ för stafettlagen

Många om budet är nyckelord också vad beträffar Finlands två stafettlag i Planica.

– Och det är en positiv sak. Många gånger tidigare har kvartetterna varit rätt spikade långa vägar före VM, nu kan landslagsledningen låta dagsformen bestämma. Vissa VM har till och med den som haft bästa skidorna fått en plats i stafettlaget, säger Strandvall.

Och hur kommer lagen att se ut då?

– Det är helt för tidigt att säga. Men om jag måste …

Krista Pärmäkoski firar då hon korsar mållinjen.
Bildtext För två år sedan blev det ett bejublat brons i damstafetten.
Bild: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Enligt Strandvall är det enda säkra i herrlaget att Niskanen kör en klassisk och Lindholm en skejetapp.

– Sen beror det på hur ledningen tänker gällande Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen. Jag skulle gärna se att någondera av dem tar den första sträckan. Och den andra kan ta ankaretappen. Eller varför inte Niko Anttola? Om han gör bra ifrån sig på JVM, då.

På damsidan är det mer spikat i Strandvalls ögon.

– Jag hoppas att Kerttu Niskanen äntligen skulle få åka en klassisk etapp. Johanna Matintalo inleder stafetten. Sen har vi Krista Pärmäkoski och antingen Eveliina Piippo eller Jasmi Joensuu på den andra fristilsetappen, tror han.

Och hur långt kommer det att bära då?

– Man tävlar om en plats i topp 5, men på grund av svajiga former så är medaljchanserna sämre än vad de varit under senaste stortävlingar. Fast Ryssland är borta. Frankrike, USA, Tyskland har alla imponerat den här vintern, säger Strandvall.

Diskussion om artikeln