Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joonas Donskoi försvann mystiskt från NHL-rampljuset – har inte stått på is sedan han fick sin sjunde hjärnskakning före säsongen: ”Klart att jag är oroad”

Joonas Donskoi bakom en lagkamrat.
Bildtext Joonas Donskoi vet inte när han kan återvända till NHL-rinkarna.
Bild: Lehtikuva

Han stod inför sin sista säsong på kontraktet och skulle gå all-in. I stället har Joonas Donskoi inte spelat en enda minut efter att ha åkt på sin sjunde hjärnskakning på försäsongen.

Anfallaren har inte kunnat ta sina första NHL-skär för den här säsongen ännu heller.

På försäsongen hann Donskoi spela fyra perioder. Därefter krockade ha olyckligt med en lagkamrat, slog huvudet i isen – och åkte på karriärens sjunde hjärnskakning.

Det var början på ett mörker för Seattlespelaren. I en intervju med Raahen Seutu (bakom betalmur) häromdagen vittnade han att det inte finns några garantier för att karriären kan fortsätta.

För Yle Urheilu talar han ut om den tuffa tiden.

– Visst har det här varit karriärens tyngsta säsong. Då man själv har en historik med huvudskador så har det här varit svårt rent mentalt, när man inte fått spela, berättar Donskoi.

Sökt stöd från andra i liknande lägen

Det är främst yrsel och huvudvärk som 30-åringen dragits med efter smällen på försäsongen. Men även andra symptom är bekanta från tidigare hjärnskakningar.

– Nu efter den senaste smällen hade jag problem med ögonen, men de blev bra tack vare övningar som vi gjorde. Tidigare har jag haft problem med balansorganet i örat, med det har man fått jobba mycket.

De återkommande hjärnskakningarna har varit omdebatterade inom ishockeyn. Hos en del avlidna NHL-bråkmakare har man hittat kroniska hjärnskador.

– Klart att jag är oroad. Jag har försökt tala mycket med folk, och varit i kontakt med till exempel gamla spelare vars karriärer tagit slut på grund av hjärnskakningar, avslöjar Donskoi.

Ljus i tunneln

För finländaren har familjen varit ett viktigt stöd under den tunga tiden. Den här säsongen har han kunnat vara mer hemma än tidigare.

– Jag har börjat känna mig bättre, de senaste veckorna har varit bra. Jag har inte varit på is, men på gym har jag tränat normalt. Det börjar synas ljus i tunneln, men det går inte att säga någonting om tidtabellen.

Samtidigt var det den här säsongen som Donskoi skulle få till det i sin nya klubb. Debutsäsongen hos Kraken var svår, och det här är det sista året på hans fyraåriga avtal.

– I somras var jag fast besluten att gå all-in då det var mitt sista kontraktsår. Jag anställde en egen kock och allt kändes bra.

– Men så här är det i idrott, det finns uppförs- och nedförsbackar. Det är fullständigt onödigt att börja grubbla. Själv tycker jag att det här rentav är en trevlig utmaning, att få se om man ännu kan nå tillbaka till sin gamla nivå.

Diskussion om artikeln