Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rannvi lever med djuren på deras villkor: "Att fatta svåra beslut hör till"

Ingåbon Rannvi Wallén har jobabt hårt för att lära sig djurskötsel. - Spela upp på Arenan

Ingåbon Rannvi Wallen har alltid vetat att hon vill bo på landet och ha djur, men det var ingen självklarhet att de skulle bli så. Hon har jobbat målmedvetet för att lära sig djurskötsel och få möjlighet att arbeta med det hon älskar.

Utgångspunkten är att djur ska få vara djur och att de är en del av ett större kretslopp. Det innebär också att man måste fatta beslut om vilka djur som ska slaktas.

Relaterat

Varg i Ähtäris djurpark.

Vargpar kan etablera sig på Kimitoön – ensam varg rör sig fortfarande i Pargas

Den ensamma vargen har setts på flera ställen i Pargas.

Flera vargobservationer i helgen – varg rör sig på Hirvensalo i Åbo

Under lördagen rörde sig en varg nära Pargas centrum och på söndagen fick jaktvårdsföreningen in flera observationer om en varg i stadsdelen Hirvensalo i Åbo. Det är sannolikt fråga om samma individ, säger Kari Laaksonen, som är kontaktperson för Åbonejdens jaktvårdsförening.

Enligt Laaksonen är det ganska ovanligt med vargobservationer i Hirvensalo men tack vare havsisen kan vargen röra sig lättare på större områden. Det är troligen frågan om en fjolårsvalp i jakt på en partner, säger Laaksonen. Vart vargen är på väg är svårt att säga.

Polisen följer med var vargen rör sig. Hittills har den inte uppträtt hotfullt.

Om man ser vargen ska man kontakta jaktvårdsföreningen och om vargen är hotfull ska man ringa nödnumret 112, säger Laaksonen. Enligt Laaksonen behöver inte hundägare oroa sig och han påminner om att hundar måste hållas kopplade från och med mars.

Vargar i vinterlandskap.

Naturskyddsorganisationerna vill att varghybrider skjuts så snabbt som möjligt – kräver lagändring

I sydöstra Finland rör sig en flock med korsningar mellan hund och varg. Naturskyddsförbunden vill att man skjuter djuren innan de får ungar, eftersom vargstammens genetik är i fara.

Hund

Kaninen blev ett coronadjur – svårt för hittedjur att hitta nya hem

På lördag firas den nationella hittedjursdagen i Finland.