Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fyra nyheter du behöver ha koll på i dag

En man med kort grått hår ser arg ut. Han är klädd i mörkblå kostym.
Bildtext Vad har Erdoğan för planer för Finlands och Sveriges Natoansökningar? I nuläget är det mycket oklart.
Bild: Andrej Cukic / AOP

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Erdoğans oklara besked – tummen upp för Finland, tummen ner för Sverige?

Turkiet dröjer fortfarande med att godkänna Finlands och Sveriges Natoansökningar. På söndagen kom den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan med ett nytt utspel om ansökningarna. Han säger att Turkiet kan tänkas ge Finland och Sverige olika budskap.

– Och när vi ger dem detta annorlunda budskap om Finland så kommer Sverige att bli chockat, sa Erdoğan i ett tv-program.

Strejkvåg hotar Finland

Strejkhot och turbulens präglar situationen på arbetsmarknaden just nu. Samtidigt är de yttre utmaningarna stora, kriget i Ukraina och inflationen har gjort det svårt att förhandla om löneförhöjningar.

Enligt arbetsmarknadsforskare Mika Helander är vårt arbetsmarknadssystem inte anpassat till de nya utmaningarna.

– Man kan inte bara hålla fast vid sina tidigare strategier, säger Helander.

Spaniens nya translag får hyllningar och kritik

I december godkände det spanska parlamentet det som beskrivs som världens mest liberala translag. Men bland spanjorerna går åsikterna om lagen isär.

För förespråkarna handlar det om en rättvisefråga och att transsexualitet inte längre ska betraktas som en sjukdom. Kritiker menar att lagen kan öppna för missbruk och att tonåringar ännu inte är mogna nog att fatta beslut om juridiskt könsbyte.

Miljardinvesteringar i vätgas – men det behövs mer vindkraft för att de ska fungera

Det Esbobaserade uppstartsföretaget Nordic Ren-Gas planerar vätgasanläggningar i fem finländska städer. Idén är att göra förnybart bränsle för tung trafik, främst lastbilar och fartyg. Samtidigt uppstår fjärrvärme som en biprodukt.

Men det behövs massvis med energi för produktionen, och Ren-Gas hoppas därför att planerna på ny vindkraft i Finland ska bli verklighet.

Ren-Gas planerar investeringar för 1,5 miljarder euro fram till år 2030.

Vädret

Vi får en mulen dag med regn, snö eller snöblandat regn i nästan hela landet. Endast norra Lappland har uppehåll. Temperaturen är i landets södra och mellersta delar -2 till +4, i norr -1 till -8.

Väglaget är dåligt i hela landet utom i nordligaste Lappland, och till havs råder varning för hård vind.