Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğans uttalande om Sverige kan vara valreklam: ”Han vill visa att han bestämmer”

Uppdaterad 30.01.2023 08:46.
Erdoğan sade på söndagskvällen att Turkiet kan komma med besked som chockar Sverige. - Spela upp på Arenan

Experter som aktualitetsprogrammet Agenda har pratat med anser att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan använder Finlands och Sveriges Natoansökningar i sin valkampanj. Turkiet går till val i maj.

Under söndagskvällen sände turkisk television ett program där president Recep Tayyip Erdoğan kommenterade Finlands och Sveriges Natoansökningar. Erdoğan gav en vink om att Turkiet kanske ger kandidatländerna olika svar på ansökningarna.

Enligt Erdoğan är det möjligt att Turkiet ratificerar endast Finlands Natomedlemskap och lämnar Sverige utanför.

Erdoğan har flera gånger gett irriterade uttalanden om Sverige. Han verkar ha som ett villkor för ett svenskt Natomedlemskap att Sverige måste överlämna över 100 personer till Turkiet. Personerna i fråga är terrorlistade av Turkiet.

Erdoğans senaste uttalande har naturligtvis väckt mycket uppmärksamhet.

I aktualitetsprogrammet Agenda i SVT säger Magnus Christiansson, lektor på Försvarshögskolan i Sverige, att det ännu är svårt att dra några slutsatser av Erdoğans utspel.

Magnus Christiansson sitter inne i ett rum och tittar in i kameran. Vit tröja.
Bildtext Magnus Christiansson anser att Erdoğans uttalanden ska tas som en del av en pågående valkampanj.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

– Det övergår i en allt mer uppskruvad valrörelse. Det är en pressad Erdoğan som genom att göra det här framställer det för det turkiska folket som att det är han som bestämmer om Natos utvidgningsprocess, säger Christiansson.

Inga uttalanden från den svenska regeringen ännu

Turkiet går till presidentval och parlamentsval i maj, vilket ger Erdoğan orsak att försöka visa sin styrka.

I programmet Agenda säger Mellanöstern- och Turkietanalytiker Bitte Hammargren att trots att Erdoğans ord är hårda så är inget beslut fattat. Hammargren säger att förhållandet mellan Sverige och Turkiet blir allt kallare, men ännu har ingen sagt eller gjort något slutligt och oåterkalleligt.

Porträttbild av Bitte Hammargren
Bildtext Bitte Hammargren säger att förhållandet mellan Sverige och Turkiet är kyligt, men det är inte i frysboxen ännu.
Bild: SR

Också Hammargren tror att valet i Turkiet kan vara avgörande och processen påverkas av huruvida Erdoğan hålls vid makten eller ej.

Den svenska regeringen har än så länge inte gett några uttalanden, vilket experterna i programmet Agenda anser är ett bra val. Hur det här ser ut för Natos del är däremot en annan fråga, där börjar Turkiets agerande bli pinsamt.

Därför måste Finland vara redo att gå med i Nato utan Sverige

16:23

Bolton: Släng ut Turkiet ur Nato!

Natoexpert Iro Särkkä vid Utrikespolitiska institutet tror att Nato kan missgynnas av Erdoğans uttalanden. Hon anser att det är viktigt att Finland och Sveriges står enade och inte går med i Turkiets spel.

– Det kan inte vara så att ett Natoland hittar på nya medlemskriterier, något sådan finns inte i Natos paragrafer, säger Särkkä.

Tutkija Iro Särkkä A-studiossa.

Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola förklarar det som att Erdogan har skickat upp en testballong, nu väntar Turkiet och ser hur andra reagerar.

Enligt Aaltola var Erdogans ord troligtvis inte menade för Finlands och Sveriges öron, utan för de andra Natoländerna i allmänhet, och för USA i synnerhet.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola A-studiossa.
Bildtext Mika Aaltola tror att Erdoğan vill skicka en signal till USA.

I USA kritiserar ex-president Donald Trumps tidigare rådgivare John Bolton Turkiet hårt och säger att landet bör uteslutas ur Nato. Turkiets och Erdoğans behandling av Finland och Sverige är en sorts utpressning säger Bolton.

John Bolton.
Bildtext John Bolton har fått nog av Turkiets agerande i Natofrågor.
Bild: Tatyana Zenkovich / EPA

Alla Natoländer måste godkänna nya medlemsländer. Av de nuvarande 30 medlemmarna är Ungern och Turkiet de enda som ännu inte har godkänt Finlands och Sveriges ansökningar. Ungern väntas ge grönt ljus i februari.