Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kansas City och Philadelphia möts i Super Bowl – Cincinnati föll tungt i slutet, New York upprört efter ”fiendefärger” på Empire State Building

Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs
Bildtext Kansas City och Patrick Mahomes är klara för Super Bowl.
Bild: Kyle Rivas/UPI/Shutterstock/All Over Press

Grundserieettorna i varsin konferens gör upp i Super Bowl. Det blev klart då konferensfinalerna i NFL avgjordes natten till måndag. Philadelphia och Kansas City möts i Glendale i slutet av nästa vecka.

Philadelphia Eagles och Kansas City Chiefs möts i den amerikanska fotbollens största match Super Bowl. Lagen avancerade till mästerskapsmatchen i NFL genom att vinna varsin konferensfinal i slutspelet.

Det var dramatiskt värre då Kansas City slog Cincinnati Bengals i AFC-finalen. Kansas City vann matchen med 23–20 efter ett trepoängsmål i slutsekunderna.

Målet föregicks av att Bengalsbacken Joseph Ossai knuffade omkull Chiefs quarterback Patrick Mahomes, och domarna gav Bengals ett straff på 15 yards. Sedan kunde Chiefs Harrison Butker sparka in målet som gav laget en plats i Super Bowl.

– Jag bara måste lära mig av denna erfarenhet. Jag måste veta att jag inte ska gå så nära en quarterback som är så nära sidolinjen. Jag måste vara bättre, sa 22-åriga Joseph Ossai på presskonferensen efter matchen enligt FOX19.

Enligt sajten gjorde Ossai trots allt sin kanske bästa match i karriären.

Empire State Building fick Philadelphias färger

I den andra konferensfinalen var det tydligare siffror. Philadelphia Eagles vann över San Francisco 49ers med 31–7 och avancerade till Super Bowl som NFC-konferensens vinnare.

49ers hade tagit sig till konferensfinalen med sin tredjequarterback Brock Purdy bakom centern. Purdy skadade armbågen tidigt i matchen och då hans backup Josh Johnson utgick med en hjärnskakning kort därefter var laget i praktiken tvunget att spela utan ett kastspel, vilket syntes klart i slutresultatet.

Efter matchen lystes ett av de mest kända landmärken i New York, Empire State Building, i Eagles färger. Detta väckte rabalder på sociala medier i och med rivaliteten mellan Eagles och New York Giants.

Byggnaden i Eagles färger på Empire State Buildings Twitter-konto:

Senare lystes tornet upp också i Kansas City Chiefs färger.

Grundserieettorna möts

Philadelphia och Kansas City vann grundserierna i varsin konferens och är nu klara för Super Bowl. Bägge klarade grundserien med 14 segrar och tre förluster.

Som grundserievinnare gick båda lagen direkt till den andra slutspelsomgången.

Båda lagen har rätt nyligen vunnit sin senaste Super Bowl: Kansas City för tre år sedan och Philadelphia för fem år sedan. Chiefs har fortfarande samma chefstränare (Andy Reid) och quarterback, medan så gott som hela Eagles-anfallet och tränarstaben bytts ut sedan senast.

Super Bowl går av stapeln i Glendale i Arizona natten till måndag 13 februari.

Diskussion om artikeln