Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Manners smärtsamma svenska lärdomar – vill inte stämplas som den finländska förloraren: "När spelarna är rädda måste du bygga upp deras självförtroende"

Brynästränaren Mikko Manner säsongen 2022-23.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Mikko Manner är en uppskattad tränare i Brynäs även om han inte klarat av att vända lagets resultat mot det bättre. Han älskar utmaningen och känner sig stolt över förtroendet han fått i den anrika klubben i Sverige.

Det är en tidig tisdagsmorgon i januari. Snöslasket faller ner från den mörka himlen när Brynästränaren Mikko Manner sin vana trogen cyklar till ishallen i Gävle.

I hallen hinner Manner diskutera lagets utmanande position och planera dagens träningspass innan spelarna anländer till arbetsplatsen.

– Jag älskar att ta mig till ishallen varje morgon. Visst, det skulle vara enklare att älska det när du vinner. Men du måste komma hit oftare när du förlorar – visa karaktär, visa ledarskap och stå för de gemensamma värdena, berättar Manner för Sportlivs team som följer med tränarens arbetsdag från arla morgonstund.

Några dagar tidigare har Brynäs IF åkt på ännu en förlust. Den här gången efter förlängning mot serieledande Växjö.

Ifall resultaten inte vänder mot det bättre riskerar Brynäs hamna kvala om sin plats i SHL, precis som man gjorde för två år sedan. Det vill laget inte uppleva på nytt.

Mikko Manner i videomöte med Brynäs IF.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Manner som kom till Brynäs efter den tunga våren 2021 samlar ihop spelarna för ett videomöte före isträningen. Innan han går in på detaljer från Växjömatchen, påminner han spelarna om att de presterade bra även om resultatet inte var gynnsamt den här gången.

– När det går dåligt, när det finns rädsla där, så behöver du bygga upp självförtroendet. Jag hoppas bara att också hockeygudarna hjälper oss, för vi är värda bättre resultat. Men vi kan inte skylla på någon annan. Det är bara vi som kan rädda oss, förklarar Manner sitt tankesätt för Sportliv.

Under tiden i Sverige har Manner behövt växa på ett personligt plan. Han har varit tvungen att vänja sig vid förluster och motgångar. Det har inte varit enkelt, men han älskar utmaningen.

– Jag var en dålig förlorare. Men nu har jag förlorat så mycket att jag kanske börjar hitta vägen att bli en bättre tränare.

Se kortdokumentären om Mikko Manner i Sportliv:

Mikko Manner och konsten att njuta av en förlust - Spela upp på Arenan

Drömmen att få träna i Sverige blir verklig

Mikko Manner har sina rötter i Vasa och Sport, men som tränare slog han igenom ordentligt i Uleåborg och Kärpät. Där fungerade han som assisterande tränare i fyra år innan han blev chefstränare och vann FM-guld genast den första säsongen 2017-18.

Vid sidan om sitt chefstränarskap har han fungerat som assisterande tränare för Jukka Jalonen i landslaget sedan våren 2017. I den rollen har han fått vara med om att vinna ett OS-guld och ett par VM-guld.

Leijonien valmennusjohtoa.
Bildtext Mikko Manner var assisterande tränare i landslaget redan innan Jukka Jalonen återvände att träna Lejonen 2018.
Bild: AOP

Det var medgång på alla fronter för Manner fram till hans sista säsong med Kärpät. Efter att ha vunnit grundserien tre år i följd kändes en sjundeplats som en katastrof. Manner hade vunnit så mycket att han hade svårigheter med att hantera förlusterna, och klarade inte alla gånger av att agera så lugnt och sansat framför laget som han hade önskat.

Det har han jobbat på aktivt i sin ständiga strävan att bli en bättre version av sig själv.

– Om jag gör misstag, om känslorna tar över mig och frustrationen kommer när resultaten inte är vad du vill, så är jag den första som lyfter upp handen. Jag ber om ursäkt om jag har byggt upp lite panik och inte klarade av att ta det lugnt.

Efter den tunga säsongen 2020-21 flyttade familjen Manner tillbaka till Vasa efter flera år i Uleåborg. Mikko kände på sig att det var dags att pusta ut och ta ett mellanår från chefstränarrollen.

Men så hörde Brynäs IF av sig.

– I det här arbetet, om du tackar nej, så får du kanske aldrig möjligheten igen. Jag hade drömt om att mitt nästa arbete skulle vara utomlands, och Sverige var mitt första alternativ.

Manner säger att det är en stor ära att få arbeta för Brynäs IF. Den anrika klubben från hockeystaden Gävle är en av Sveriges mest framgångsrika genom tiderna. De största glansdagarna var under 1960- och 70-talet då bröderna Salming spelade där. Senare har Brynäs fostrat spelare som Anders ”Masken” Carlsson och Nicklas Bäckström.

Brynäs IF:s omklädningsrum säsongen 2022-23.
Bildtext Brynäs IF:s herrlag har vunnit 13 SM-guld. Det senaste är från 2012, men sedan dess har klubben varit i en negativ spiral.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Innan Manner kom till Gävle hade Brynäs missat slutspelet tre år i följd, och till slut varit nära att åka ur den högsta serien. Finländaren tog över ett sargat lag som precis hade överlevt ett obehagligt nedflyttningskval mot HV71.

Manners svåra uppdrag är att göra Brynäs till ett av seriens bästa lag igen. Det har han inte mäktat med i en handvändning.

– De dåliga resultaten får mig att må lite dåligt, för jag vill så gärna inte vara killen som förstör den fina klubbhistorian. Jag vill vara en som bygger upp den tillbaka, berättar Manner med en intensiv glöd i blicken.

Under den första säsongen i Brynäs bättrade laget på med tre placeringar i tabellen jämfört med föregående säsong. Efter tionde platsen i grundserien åkte Brynäs ut i första slutspelsomgången mot Örebro.

Resultaten under den andra säsongen har inte varit bättre. Trots det erbjöds Manner förlängt kontrakt redan i november.

Han är tacksam över förtroendet han fått av Brynäs klubbledning.

– Jag tror att de litar på att vi är på rätt spår. De ser hur vi arbetar. Vi är ödmjuka, jobbar hårt och tar hand om varandra.

Även om det har gått motigt för Brynäs har Manner blivit en omtyckt person i SHL. Tack vare sin självuppoffrande inställning och sin egendomliga ”rallysvenska” han han blivit något av en kultfigur. I Gävle är han väldigt populär.

När Manner undertecknade en kontraktsförlängning med Brynäs i november skrev svenskafans.se att han ”charmat hela Hockeysverige med sin rallysvenska och ödmjukhet”.

– Jag har blivit mottagen superfint. Jag vet inte varför. Jag kan bara vara tacksam för det stöd alla supportrar och alla människor gett mig. De förtjänar en bättre position i serietabellen.

Manners moderna ledarskap

På grund av de svaga resultaten har Mikko Manners ledarskap satts på prov i Brynäs. Men även om motgångarna har varit svåra att svälja har Manner hela tiden hållit fast vid sin moderna ledarskapsstil.

Han vill inte vara en gamla skolans auktoritära ledare som försöker få laget att prestera med hjälp av hot och straff. Han är krävande, men samtidigt vill han att spelarna ska känna sig trygga. På det sättet tror han laget i det långa loppet kan nå bäst resultat.

– Till min filosofi hör att jag skyddar mitt lag. I media skyller jag på mig själv varje gång. Mitt ego är sådant att jag inte behöver skylla på någon annan om vi har förlorat. Jag tar ansvar, förklarar Manner och fortsätter.

– Men inne i omklädningsrummet måste vi vara ärliga. Där händer det någon gång att en spelare kan ta det för personligt när jag är jätteärlig mot honom. Allas personligheter är olika, och där måste du som tränare försöka hitta rätta snören att dra i.

Mikko Manner leder Brynäs IF:s träningar.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Manner vill att alla spelare i laget ska kunna vara sig själva och samtidigt lita på varandra. En sådan miljö har han upplevt i landslaget där han sett hur fina resultat en sådan omgivning kan föda.

– Om spelarna har bra självförtroende och lär sig att det inte är farligt att lyfta handen i omklädningsrummet och säga att de gjorde fel, så vad händer? Alla andra börjar uppskatta ditt beteende och börjar hjälpa dig.

– Om vi hittar den känslan och balansen, så kan vi vara någonting mer än vi är.

Enligt Manners filosofi ska spelarna få vara sig själva, förutsatt att de håller sig inom vissa gemensamt överenskomna ramar.

Manner beskriver sig själv som en polis när det gäller lagets värderingar. Och han är den första som lyfter upp handen ifall han inte behåller lugnet under en match där saker och ting inte går lagets väg. Han vill inte sprida panik i truppen.

– Där har vi kanske haft vårt största problem tillsammans. Att hjärtat tar över. Viljan och känslan tar över.

Enligt Manner leder de för starka känslorna till att vissa spelare paralyseras medan andra försöker för mycket, vilket i sin tur leder till personliga misstag och onödiga utvisningar.

Gillar seriesystemet i Sverige: ”Det är äkta tävling”

I Sverige har Manner njutit av idrottskulturen som skiljer sig från den finska. Gävle är en hockeytokig stad, vilket syns och hörs i hemmamatcherna. Men också i övrigt är bollsportskulturen i Sverige annorlunda än i Finland.

– Passionen kring lagen och föreningarna är speciell här. Jag har alltid drömt om att få vara spelare eller tränare i en serie där det är himmel eller helvete – där du kan vara hero eller zero.

Förutom den fina stämningen på matcherna är Manner imponerad över de fina ishallarna i Sverige. Varje match känns som en stor händelse.

En bidragande orsak är också seriesystemet. I en öppen liga är matcherna viktiga även för lagen som förlorat chansen att nå framgång i slutspelet – ja, kanske rentav ännu viktigare eftersom lagen verkligen vill undvika nedflyttning.

Enligt Manner är seriesystemet grunden för att folk bryr sig om sina lag i vått och torrt. Det har också lett till att serien under SHL, Allsvenskan, är meningsfull och mår bra.

– I Allsvenskan finns till exempel klubbar som Djurgården, MoDo och Björklöven. Trettontusen människor var och kollade på AIK–Djurgården. Det är någonting fint, jättefint. Det är äkta tävling.

Mikko Manner leder Brynäs IF:s träningar.
Bildtext ”När du tävlar, vinner du inte alltid. Du kan också förlora och du måste leva med de känslorna. Det bygger också karaktär. Det hjälper inte att klaga på systemet”, konstaterar Mikko Manner.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Sedan Brynäs steg till Sveriges högsta serie år 1960 har laget aldrig åkt ur. När Sportliv besöker Gävle ligger laget på tolfte plats i tabellen. När grundserien är slut tvingas det 13:e och 14:e laget spela nedflyttningskval.

Men Brynäs har fortfarande allt i egna händer. Med en lyckad slutspurt kan laget ännu få spela slutspelsmatcher på våren. Mikko Manner är under stor press och vet att laget har ytterst viktiga veckor framför sig.

– Den största drömmen just nu är att vara en tränare som kan hjälpa det här laget uppåt. Jag vill inte vara den finska tränaren som kom till Sverige och var en förlorare.

På tal om framtidsplaner på längre sikt lyfter Manner fram ett sannolikt scenario där han återvänder till Vasa, där hans familj bor medan han arbetar i Gävle.

– Någon dag kanske det är dags att flytta tillbaka till Finland och Vasa, och försöka hjälpa Vasa Sport i någon roll, på juniorsidan eller inom klubbledningen.

– Men jag hoppas jag inte behöver återvända till Finland snart. Jag hoppas jag får fortsätta utveckla mig själv utomlands och fortsätta bli bättre.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln