Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hur är det att jobba inom småbarnspedagogiken? Vi slår hål på tre myter om branschen

Tre myter om småbarnspedagogik - Spela upp på Arenan

De som jobbar på dagis får liksom många andra yrken höra saker om sitt jobb som inte stämmer. Vi bad Elli Nylund som är ledare inom småbarnspedagogiken i Esbo att ta ställning till tre myter.

Myt 1: Dagis är bara till för att sköta om barnen medan föräldrarna jobbar.

– Redan ordet småbarnspedagogik skulle man hoppas att visar att det handlar om mera än barnpassning. Vår uppgift handlar om pedagogisk och målinriktad vård, fostran och undervisning. Vårdbiten är kanske det man tänker på, men vi ska stödja föräldrarna i att fostra barnen till ansvarsfulla finländska medborgare, säger Elli Nylund, ledare inom småbarnspedagogik.

Enligt Nylund är stunden när barnen sover den enda tiden som inte är pedagogisk.

Hon säger att dagis är mycket mer än bara ett ställe för barnen medan föräldrarna jobbar.

Myt 2: Det är ett simpelt jobb som vem som helst kan göra.

– Nä, man måste nog förstå pedagogik och fostran för att jobba i branschen. Visst, du kan hålla barnen vid liv, men då uppfyller vi inte planen för småbarnspedagogik.

Nylund säger att det är viktigt att anpassa pedagogiken efter varje barns behov. Det är också därför det är viktigt att de som jobbar inom småbarnspedagogiken är utbildade.

– Vi har såklart personer som saknar behörighet som jobbar, men då måste vi skola upp dem och visa dem vad jobbet går ut på.

Myt 3: Personalbristen gör att det inte är roligt att jobba i branschen.

Det är ett faktum att det är brist på behörig personal inom småbarnspedagogiken. Det kan kanske leda till att en del tror att jobbet endast går ut på att stressa över att få pusslet att gå ihop.

Nylund håller inte helt med.

– Såklart att det är tungt när det inte finns tillräckligt med kollegor. Men man får också mycket styrka av barnen och de är mycket inspirerande. I vilket annat jobb möts man av en massa kramar och glada miner då man kommer på jobb?

Diskussion om artikeln