Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

450 unga kan få sommarjobb vid Vasa stad

På onsdag inleds ansökningen av sommarjobb inom Vasa stad. Ansökningstiden pågår hela februari och totalt finns 450 sommarjobb att söka.

Stadens sommarjobbsansökningar delas in i fem grupper. 14–15-åringar, 16–17-åringar och 18–29-åringar har alla olika ansökningsgrupper, dessutom har högskolestuderande egen ansökan samt en separat grupp för unga med funktionsvariation eller särskilda behov.

För sommaren 2023 söker staden bland annat ingenjörspraktikanter, idrottskompisar, assisterande parkarbetare och daghemsbiträden.

Staden erbjuder också ungdomar möjligheten att ansöka om en sommarjobbssedel. Det är ett stöd som beviljas privata företag eller föreningar som sysselsätter unga under sommaren.

Relaterat

Nästan 2 000 ungdomar sökte Vasa stads sommarjobb

Vasa stad fick in totalt 1 936 ansökningar till stadens sommarjobb. De populäraste sommarjobben var daghemsbiträde, assisterande parkarbetare, hjälpledare på idrottsläger för barn, byråbiträde och biblioteksassistent.

I år fanns det cirka 55 olika arbetsuppgifter och totalt 450 sommarjobb kunde sökas. De som har fått ett sommarjobb meddelas om valet senast 31 mars.

Vasa stad är en av de största sysselsättarna i regionen och erbjuder varje år hundratals unga och studerande sommarjobb, sommarvikariat, praktikmöjligheter och sommarjobbssedlar.

Kristinestad gav 25 000 euro via ungdomsjobbsedeln

Kristinestad har under flera år betalat understöd åt arbetsgivare som anställer Kristinestadsungdomar via ungdomsjobbsedeln. Förra året uppgick summan till över 25 000 euro.

– Ungdomsjobbsedeln ger ungdomar möjlighet att få arbetserfarenhet och det är också ett sätt för staden att stöda det lokala näringslivet, säger stadsdirektör Mila Segervall.

Tidigare var ungdomsjobbsedeln bunden till enbart sommarmånaderna, men sedan 2019 gäller den hela året.

Kollage av en webbsida med arbetsannonser och en

Letar du sommarjobb? Här kommer några tips och råd

Just nu är det högsäsong för sommarjobbsansökningar.

EK: Rekordmånga sommarjobb i år

Enligt en undersökning av Finlands Näringsliv EK kommer det att finnas 140 000 sommarjobbs- och praktikplatser i sommar. Om den här siffran uppfylls blir det rekord, uppger EK i sitt pressmeddelande.

Förra sommaren erbjöd EK:s medlemmar sammanlagt 126 000 sommarjobb, vilket är 30 000 fler än för två år sedan.

Omkring 20 procent av de företag som deltog i undersökningen uppgav att de kommer att anställa fler sommarjobbare än tidigare inför den kommande sommaren.

I undersökningen, som utfördes i november 2022, deltog kring 750 företag.