Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska polisen skulle inte tillåta koranbränning

Rasmus Paludan bränner koranen.
Bildtext Bild från koranbränningen i Stockholm, Sverige. I Finland är det här inte lagligt, poängterar polisen.
Bild: Patrik Österberg / AOP

Vi kommer inte se någon koranbränning i Finland likt den i Sverige. Polisstyrelsen konstaterar att man inte kan godkänna protester som det här eftersom de bryter mot finsk lag.

Att bränna koranen skulle räknas som brott mot trosfrid, uppger Polisstyrelsen för STT. Polisen säger att man inte får bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund i Finland.

Om någon gjorde det här i offentligheten skulle det därmed utredas som ett brott.

Om en grupp demonstranter planerar bränna koranen skulle de genast få informationen att de inte får tillstånd från polisen att göra det, säger översinspektör Vesa Pihajoki vid Polisstyrelsen.

Om demonstranter mot förmodan skulle bränna koranen och polisen fick vetskap om det skulle polisen ingripa, säger Pihajoki.

Polisen räknar med att finländare inspireras av utländska koranbränningar

För några veckor sedan brände den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan koranen under en demonstration i Stockholm. Det här har väckt häftig kritik såväl i Sverige som i Turkiet, men också i andra länder med stor muslimsk befolkning.

Paludan har också bränt koranen i Köpenhamn. I både Sverige och Danmark har polisen godkänt koranbränningarna eftersom lagen där är annorlunda än den i Finland.

Vid Skyddspolisen (Skypo) räknar man med att koranbränningarna utomlands kommer inspirera också finländare.

Skypo konstaterar, precis som Polisstyrelsen, att man inte kan utesluta att någon testar på koranbränning också i Finland. Polisen befarar att speciellt de som är kritiska mot Turkiet eller Finlands Natoansökan kan inspireras.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, säger att den här typen av beteende ändå inte är vanligt i samband med finska demonstrationer.

– Hos oss är det inte vanligt att uttrycka sin yttrandefrihet genom att bränna bibeln eller koranen under demonstrationer. Det här är inte beteende som automatiskt skulle skyddas, eftersom det i grunden är kriminaliserat, säger Nuotio.

Källa: STT