Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanen redogör för bakgrunden till succésäsongen – träningen med vännen i Jyväskylä syns nu på parketten i Nordamerika

Uppdaterad 30.01.2023 16:25.
Lauri Markkanen spelar basket.
Bild: Soobum Im-USA TODAY Sports/All Over Press

Match efter match är det Lauri Markkanen som leder Utah Jazz i jakten på en slutspelsplats. I sin nya klubb har han nått en ny nivå då hans roll på planen också ändrat.

John Stockton, Karl Malone, Pete Maravich och Deron Williams. Det är några spelare som tidigare varit ansiktet utåt för Utah Jazz i NBA.

Nu är det Lauri Markkanen som är frontfigur för ett Utah Jazz som byggt om och är på uppgång. Finländaren har blommat ut i sin nya miljö och gör en strålande säsong.

Bakom framgången den här säsongen finns målmedveten träning som gjorts på hemmaplan i Jyväskylä.

– De senaste åren har jag tränat lite olika grejer i Finland. Det har varit mer fokus på snabbhet, jag har spetsat till en del saker och jobbat med koordinationen. Det har hjälpt mig mycket, säger han i en intervju för STT.

– Jag har tränat med Jani Parkkinen i Jyväskylä under de senaste åren. Jag har känt honom länge. Det har varit individuell träning och man gjort ett litet misstag så har vi rättat till det direkt.

Bättre självförtroende efter lyckade landslagsmatcher

Markkanen pekar också på lyckade matcher i landslaget som gjort att han även levererat i Nordamerika den här säsongen.

– På sommaren fick jag en stor roll i landslaget och i EM mötte vi tuffa spelare och lag. Då jag kunde göra olika saker mot dem fick jag självförtroende och insåg att jag kan göra det även här, säger han.

Lauri Markkanen.
Bildtext Markkanen snittar just nu 24,9 poäng per match.
Bild: Lehtikuva

Markkanen har spelat 47 matcher för Utah den här säsongen och i skrivande stund snittar han 24,9 poäng per match. Ett saldo som är strålande inte bara i klubben utan även i hela ligan, och finländaren kanske ännu inte nått sin topp.

– Lauri har växt både som person och spelare, och jag tror att han har sina bästa år framför sig. Han har ett helt annat självförtroende nu än tidigare. Han tillför mycket för oss på olika områden, säger Utahs tränare Will Hardy.

Mer involverad i spelet

Markkanen ser också att han den här säsongen lyckats bättre med att göra poäng i lägen som är närmare korgen.

– Jag har fått lite lättare lägen, och så har jag gått framåt hårdare och kunnat dunka. Det hjälper då det är lite lättare avslut. Men jag kan fortfarande bli bättre och jag har missat en del lätta lägen de senaste veckorna, säger han.

En stor faktor i Markkanens framgång den här säsongen är också att han har en annan roll i Utah Jazz än han hade i sina tidigare klubbar Cleveland Cavaliers och Chicago Bulls.

– Jag är mer i rörelse och det känns som att jag springer mer utan boll och gör blockeringar. På det sättet är jag också mer involverad i spelet. Tränaren ser också till att jag får göra mer, säger han.

Diskussion om artikeln