Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet kan bedöma Finlands Natoansökan separat om Finland, Sverige och Nato går med på det

Çavuşoğlu: Turkiet kan bedöma Finlands Natoansökan separat om Finland och Sverige går med på det - Spela upp på Arenan

Den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu säger att Turkiet haft mindre problem med Finland än med Sverige under hela Natoprocessen.

– Min åsikt är att det vore rättvist att skilja det problematiska landet från det mindre problematiska landet. Vi tror att om Nato och de här länderna [Finland och Sverige] tar ett sådant beslut, kan vi bedöma det [Finlands ansökan] separat, sa Çavuşoğlu under en presskonferens på måndagen.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa tidigare på måndagen att det är viktigt att Finland och Sverige går med i Nato samtidigt.

Också Natos största medlemsland USA och Nato som allians har sagt att de vill se att Finland och Sverige går hand i hand in i Nato.

”En del framsteg har gjorts”

Turkiet anklagar Sverige för att inte ha vidtagit konkreta åtgärder mot de grupper som Turkiet anser vara terrorister. Den senaste tidens demonstrationer och koranbränningen i Sverige har skärpt Turkiets kritik mot Sverige.

– En del framsteg har gjorts i Sverige, såsom lagändringar. Men tyvärr har Sverige också tagit en del steg bakåt, i och med grupper i Sverige som vill förhindra att landet går med i Nato, sa Çavuşoğlu.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sa i söndags att Turkiet kan tänkas ge Finland och Sverige olika budskap gällande ländernas Natoansökningar. Han menar alltså att Turkiet kan godkänna Finland som Natomedlem, men lämna Sverige utanför.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu ska resa till Tallinn på onsdag och han väntas kommentera Natoprocessen ytterligare då.

Källor: AP, Yle Uutiset