Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Time-out i frågan om Fennia Arena – föreningen drog tillbaka försäljningsanbudet: ”Vi ville undvika ett rakt nej”

Fennia arena
Bildtext Fennia Arena. Arkivbild.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Det blev ingen diskussion om huruvida Vasa stad borde köpa övertryckshallen Fennia Arena vid måndagens stadsstyrelsemöte. Ärendet drogs överraskande tillbaka före mötet.

Orsaken är enkel:

- Wasa Football Cup drog tillbaka sitt erbjudande, så det fanns inget att diskutera, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Wasa Football Cup som äger Fennia Arena hade tidigare erbjudit Vasa stad att få köpa övertryckshallen. Bakgrunden är att WFC:s huvudsakliga verksamhet är att ordna fotbollsturneringen med samma namn och att allmänt befrämja ungdomsfotbollen.

- Styrelsen för Wasa Footballl Cup beslöt vid sitt möte på söndagen att dra tillbaka erbjudandet, säger WFC:s styrelseordförande Tor Sparv.

Enligt Sparv betyder det ändå inte att man ger upp allt hopp om att staden eller samkommunen Vasaregionens Arenor skulle ta över hallen.

- Vi ville undvika att få ett rakt nej. Nu ska vi gå in i nya diskussioner med staden och politikerna för att bättre förklara varför staden eller samkommunen borde ta över hallen.

Enligt Sparv siktar inte WFC på att göra någon större ekonomisk vinning med försäljningen av hallen.

- Det viktigaste skulle vara att säkerställa att hallen också fortsättningsvis kan användas av fotbollslagen i regionen.

Tor Sparv
Bildtext Tor Sparv är ordförande för Wasa Football Cup.
Bild: John Råholm

Ny LED-belysning har precis införskaffats till hallen och inom ett par år blir det aktuellt att byta ut konstgräsmattan. Tor Sparv säger att Wasa Football Cup är villiga att delta i den kostnaden.

- Det viktigaste nu vore att hallen får en ägare som kan behandla alla föreningar på lika grunder.

Sparv hoppas få igång diskussionerna så snart som möjligt.