Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Utomstående producenter ska sköta matservicen i Västra Nylands välfärdsområde

Uppdaterad 01.02.2023 12:51.
Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.
Bildtext Målet är att servera mera vegetarisk mat. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Västra Nylands välfärdsområde ska upphandla måltidsservicen för hela området. Det beslutade välfärdsområdets styrelse i dag (30.1).

Styrelsen beslutade också att upphandlingen delas in i mindre helheter för att aktörer och företag av olika storlek ska kunna delta i upphandlingen.

Välfärdsområdet kommer inte att kunna upphandla matproduktionen direkt av kommunerna, eftersom endast bolag kan delta i upphandlingen.

Det produceras kring 9 500 måltider per dag inom välfärdsområdet och de kostar omkring tio miljoner euro årligen.

Välfärdsområdet har i dagens läge ingen egen matproduktion.

De tio kommunerna som från och med årsskiftet utgör välfärdsområdet har antingen ordnat måltidsservicen som egen verksamhet, upphandlat den av en utomstående aktör eller ordnat den via ett inhouse-bolag.

I år sköts måltiderna ännu enligt olika modeller och på vissa håll köps måltiderna av kommunen.

Utomstående producenter tar över

Från och med nästa år ska måltidsservicen inom hela välfärdsområdet skötas av utomstående producenter.

Måltidsservicen består av måltider på institutioner, måltider som levereras hem och av mat som serveras på kaféer.

När det gäller måltider som levereras hem så kan de antingen produceras av en enda leverantör eller så kan välfärdsområdet gå in för att låta klienterna välja leverantör bland några ramavtalsleverantörer. Ett annat alternativ är servicesedlar.

Kaféerna kan antingen skötas av en stor leverantör eller så kan välfärdsområdet gå in för att enskilda kaféer anlitar lokala företagare.

Mera vegetariskt

Maten som serveras ska uppfylla näringsrekommendationerna. Andelen vegetarisk mat och andelen fisk ska öka för att minska koldioxidutsläppen.

Välfärdsområdet ser helst att köttet, mjölken och äggen som används ska vara inhemska närproducerade eller ekologiska. Målet är att minska på matsvinnet och att minska på koldioxidutsläppen från transporterna.

Uppskattningsvis kring 30 personer som jobbar inom måltidsservicen och är anställda av välfärdsområdet kommer att övergå till att jobba för den leverantör som väljs.

Ny servicestrategi

Välfärdsområdets styrelse beslutade också att börja jobbet med att en ny servicestrategi. Där ska målsättningarna för social- och hälsovårdstjänsterna fastställas.

Strategin ska ta hänsyn till de olika behoven hos invånarna, de lokala förhållandena och tillgängligheten till tjänster.

Målet är att välfärdsområdets fullmäktige ska godkänna servicestrategin i höst.

Samtidigt ska fullmäktige också fatta beslut om räddningsväsendets servicenivå för Västra Nylands välfärdsområde. Den ska motsvara de nationella, regionala och lokala behoven och olycksriskerna.

Artikeln förtydligades 1.2.2023 med informationen om att välfärdsområdet i dagens läge inte har någon egen matproduktion och att välfärdsområdet inte kan upphandla matproduktion direkt av kommunerna.

Diskussion om artikeln