Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu berättar Joonas Pylsy om mardrömmen under VM – samtidigt som han vårdades för hjärninfarkt pågick en annan svår kamp i familjen

Uppdaterad 30.01.2023 19:56.
Joonas Pylsy.
Bild: Kimmo Porttila

Joonas Pylsy återhämtar sig fortfarande från den hjärninfarkt han drabbades av i november. Han hoppas kunna spela innebandy igen samtidigt som han kanske måste inse att karriären är över.

Då VM i innebandy spelades i november ingick Joonas Pylsy i det finländska laget. Han missade Finlands två första matcher på grund av förkylning men skulle få spela då Finland ställdes mot Norge i den tredje gruppspelsmatchen.

Men mitt under uppvärmningen lämnade Pylsy planen och kom inte till start i matchen. Orsaken var höjd i dunkel och först fem dagar senare då Finland grejade bronset i VM blev det känt att han hade drabbats av en hjärninfarkt.

Två och en halv månad senare är Pylsy nu redo att berätta sin historia om VM som blev en mardröm.

Influensasymptomen hade släppt några dagar tidigare men under uppvärmningen inför matchen mot Norge började Pylsy känna sig yr.

– Yrseln blev bara värre och värre. Jag satt en stund på bänken för att vila lite och försökte sedan på nytt. Det blev inget av det. Sedan fick jag hjälp med att ta mig till ett sjukrum och då var yrseln så kraftig att jag inte kunde stå upp längre, säger han till Yle Urheilu i sitt hem i Schweiz.

Yrseln gick inte om och han fördes till sjukhus med ambulans. Pylys insåg också det allvarliga i situationen då han inte kunde prata.

– Hjärnan visste vad den ville säga man jag kunde inte forma det till ord. Jag blev helt förlamad i vänstra delen av kroppen och allt blev suddigt. Jag försökte försäkra alla om att allt var bra men det var svårt när man inte kan tala eller visa med händerna, säger han.

Joonas Pylsy i landslaget.
Bildtext Pylsy skulle ha spelat för Finland i VM.
Bild: CTK/All Over Press

Sonen fördes till barnsjukhus

Pylsy behövde inte opereras men han behandlades först på intensiven, sedan på en neurologisk avdelning och till sist på en vanlig avdelning. Han tillbringade två veckor på sjukhus och tre på rehabilitering.

En vecka efter infarkten kunde Pylsy gå under bevakning av en sjukskötare, sedan med hjälp av droppställning och till slut för egen maskin trots att han fortfarande hade problem med synen.

Samtidigt som allt det här hände pågick en annan kamp i Pylsys familj.

– Vår lilla son fick hög feber, man tog ett coronatest som var positivt. Min fru åkte med honom till barnsjukhuset samtidigt som jag stannade på intensiven på ett annat sjukhus, säger Joonas Pylsy.

– Det var riktigt svårt då man inte visste vad som skulle hända med Joonas. Vi tog en dag i taget för att se om det skulle gå åt det bättre eller sämre hållet, säger hustrun Tea Pylsy.

Det gick ändå bra för sonen samtidigt som livet förlöpte i en dimma under några veckor.

Joonas Pylsy tillsammans med fru och två barn.
Bildtext Joonas Pylsy tillsammans med hustrun Tea och deras två barn i hemmet i Schweiz.
Bild: Aki Lahtinen

Lite kontakt med landslaget

I början av sjukhusvistelsen fick Joonas Pylsy besök av landslagskompisar men efter VM flög laget hem till Finland samtidigt som Pylsy stannade kvar i Schweiz. Sedan minskade kontakten.

– Det dröjde länge innan jag hörde något, nästan en månad innan vi var i kontakt med landslaget och förbundet. Med vissa dröjde det ännu längre. Kanske man också borde hålla kontakten och stödja ända till slutet, säger han.

Pekka Ilmivalta som är vd för innebandyförbundet ger sin syn på saken:

– Om han upplever att det varit för lite kontakt så stämmer det säkert. Utifrån det borde jag ha varit i kontakt med honom oftare. Det är svårt att bedöma en persons tillstånd. Vad jag har förstått så har flera varit i kontakt med honom under den här tiden men det kunde säkert ha varit fler, säger han.

Oklart om karriären kan fortsätta

Det är fortfarande oklart vad som orsakade hjärninfarkten. Det värsta är över nu för Pylsy även om han fortfarande har problem med balansen och lätt blir trött.

Pylsy hyllar behandlingen som han fått i Schweiz och även hur hans schweiziska klubb har skött allt. Klubben skulle gärna se Pylsy tillbaka på planen men ännu vet ingen om han kommer att kunna göra comeback.

– Det bästa scenariot skulle vara att jag kan dra på mig skorna igen och spela utan risk för något liknande. Men för mig räcker det med att jag ska kunna leva ett normalt liv och kunna jobba.

– Jag har hanterat det så att jag vid 33 års ålder har uppnått tillräckligt mycket att det inte är en katastrof om karriären tar slut. Det viktigaste är att kunna återgå till en normal familjevardag, säger han.

Texten är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus artikel Aivoininfarktin kesken MM-turnauksen saanut Joonas Pylsy kertoo painajaisestaan – oma vauva taisteli sairaalassa hengestä samaan aikaan skriven av Hinni Hirvonen och Kimmo Porttila.

Diskussion om artikeln