Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ska Finland ensamt gå med i Nato eller vänta på Sverige? Så här tycker människor i Åbo

Finlands och Natos flaggor.
Bildtext Diskussionerna har gått heta efter Turkiets president Erdoğans uttalande i söndags om att Turkiet kunde godkänna Finland som medlem i Nato men att Sverige skulle lämnas utanför.
Bild: VITALIY VODOLAZSKYY

Ifall Finland borde bli Natomedlem utan Sverige delar åsikterna bland de personer som Yle Åboland pratat med. De tror alla ändå att Finlands ansökan kommer att bli godkänd senast på sommaren.

I söndags antydde Turkiets president Erdoğan att Turkiet kunde godkänna Finland som medlem i Nato, men inte Sveriges ansökan.

21-åriga Niclas Lång från Åbo tycker att Finland ska gå vidare i medlemskapsprocessen tillsammans med Sverige.

– Det skulle vara schysst att vänta på Sverige med tanke på vårt eget försvar och samarbetet som jag hoppas vi ska ha med Sverige. Jag tycker inte att det finns ett så pressande hot mot Finlands säkerhet att vi måste gå med i Nato före Sverige, säger Lång.

Också 69-åriga Resobon Laila Heikkilä tycker att Finland i första hand borde sikta på att gå med i Nato tillsammans med Sverige.

– Vi nordiska länder borde vara solidariska, så vi borde nog göra allt för att få Sverige med oss, både med tanke på säkerhetsfrågor och på ett gott grannskap, säger Heikkilä.

En kvinna med blå mössa och en blå-rosa fritidsjacka ser in i kameran.
Bildtext Laila Heikkilä.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

59-åriga Kari Kivinen från Åbo tycker däremot att Finland bra kunde gå med i Nato utan Sverige.

– Finland behöver inte göra allting tillsammans med eller samtidigt som Sverige, säger Kivinen.

Om Finland får möjligheten att gå med i Nato utan Sverige borde Finland absolut göra det, tycker 17-åriga Sami Myllyniemi från Åbo.

– Ifall Sveriges Natomedlemskap inte godkänns av Turkiet, skulle Sverige ändå gynnas av Finlands Natomedlemskap, eftersom Finland skulle bli en slags buffertstat mellan Sverige och Ryssland, säger Myllyniemi.

Myllyniemi understryker att Sverige säkert också skulle ta chansen att gå med i Nato utan Finland, om ett sådant alternativ erbjöds.

– Det viktigaste nu är att ens ett av de två länderna blir godkänt som medlem i Nato så fort som möjligt, säger Myllyniemi.

”Turkiets agerande i processen är ett konstigt uttryck för diplomati”

Ända sedan Finland och Sverige ansökte om Natomedlemskap tillsammans har Turkiet motsatt sig tanken om att ratificera de två ländernas medlemskap i Nato. Detta får både kritik och förståelse i Åbo.

– Turkiets agerande i processen är ju ett konstigt uttryck för diplomati, men samtidigt förstår jag nog till viss mån att Turkiet också har sina egna intressen som de vill föra fram, säger Kari Kivinen.

Också Niclas Lång har en viss förståelse för varför Turkiet agerar som det gör.

– Jag tror det här är logiskt agerande av Turkiet. Det verkar som att de vill spela sina kort rätt, så vi får vänta och se hur valet i Turkiet går, och dels hänger det ju också på hur situationen med Sverige utvecklas, säger Lång.

En ung man med grå mössa och grön rock ser in i kameran.
Bildtext Niclas Lång.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Laila Heikkilä tycker det är beklagligt att Turkiet ställt sig så hårt mot Sverige och Finland i medlemskapsprocessen.

– Ingen tycker väl att Turkiets agerande är trevligt. Det är sorgligt att Turkiet har en så viktig roll i Nato, men samtidigt förstår man ju också varför, säger Heikkilä.

Turkiets sätt att agera i ärendet är obekvämt, tycker Sami Myllyniemi.

– Jag tycker att det här visar hur Turkiet ser på Finland och Sverige som spelpjäser som används för att driva fram de egna intressena, och att Erdoğan vill framstå som en stark ledare som håller i trådarna, säger Myllyniemi.

Borde vi akta oss för att irritera Turkiet?

Under den senaste tiden har koranbränningen och den upphängda Erdoğandockan i Sverige väckt ilska och irritation i Turkiet.

Också Finland har väckt en del irritation i Turkiet, i och med att finska medier publicerat karikatyr- och satirteckningar som föreställer Erdoğan.

Så borde Finland vara försiktigare med att irritera Turkiet när Natomedlemskapsprocessen ännu är oavslutad?

– Jag tycker att våra politiker har betett sig bra i Natofrågan och att de ska fortsätta göra så. Men i allmänhet kunde människorna i Finland ta den här situationen i beaktande och inte göra som Sverige när de brände koranen, säger Niclas Lång.

En medelålders man med glasögon ser in i kameran.
Bildtext Kari Kivinen.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Sami Myllyniemi tycker att det nu verkar som att Turkiet försöker hitta minsta lilla orsak till att neka Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

– Därför borde Finland nog försöka att inte irritera Turkiet, och satsa på att upprätthålla en bra relation och respektera Turkiet i den här situationen, säger Myllyniemi.

Också Kari Kivinen tycker att man borde vara mer försiktig med att irritera Turkiet allt för mycket.

– Men samtidigt är Turkiets agerande i Natofrågan ett exempel på att det är lite från och till när Turkiet tar illa upp om en handling eller ett uttalande. Ibland kan man vara lite kritisk utan att de ser det som ett påhopp, säger Kivinen.

Trots osäkerheten om ifall Finland blir medlem i Nato tillsammans med eller utan Sverige är alla de som Yle Åboland pratat med överens om att de tror att Finland kommer att bli medlem i Nato – och att det sannolikt sker senast på sommaren.

Diskussion om artikeln