Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tror mer på Ryssland än på FBI

USA:s förre president Donald Trump litar mer på Rysslands president Vladimir Putin än på FBI och amerikanska underrättelsemyndigheter.

Donald Trump antydde redan vid toppmötet i Helsingfors år 2018 att han litade mer på Putin än på amerikanska underrättelseorganisationer vad gällde rysk påverkan i det amerikanska presidentvalet.

Igår upprepade han sitt stöd för Putin i ett inlägg på sin egna sociala plattform, Truth social.

- Kom ihåg i Helsingfors när en tredje klassens reporter frågade mig vem jag litade mest på, Rysslands president Putin, eller våra underrättelsepersoner skrev Trump.

- Vem skulle du välja, Putin eller dessa missanpassade, dundrade Trump.

Trump kommenterade det faktum att en tidigare FBI-utredare, Charles McGonigal som haft en framträdande roll i utredningen av Trumpkampanjens påstådda band till Ryssland före presidentvalet år 2016, nyligen gripits misstänkt för att ha arbetat tillsammans med en rysk oligark som sanktionerats av USA.

Utrikes

Två äldre män i mörka kostymer står i beredskap att skaka hand med varandra.

Analys: Ex-kanslern Gerhard Schröder och Tysklands beroende av Putins Ryssland – nyskriven bok kastar ljus över de tyska socialdemokraternas avgörande roll

Skandalen borde vara enorm. I åratal satte de tyska socialdemokraterna sin prägel på en totalt misslyckad tysk Rysslandspolitik, men samtidigt finns en stor ovilja att reda ut vad som skedde. En ny bok kastar ljus över ödesdigra SPD-kopplingar till Moskva.

Honduras bröt diplomatiska förbindelser med Taiwan

Honduras regering meddelade på lördag att man brutit de diplomatiska förbindelser landet haft med Taiwan.

President Xiomara Castro meddelade redan tidigare i mars att det centralamerikanska landet tänker upprätta diplomatiska förbindelser med Kina.

Det här kom efter att Honduras anmälde om planer att bygga ett vattenkraftverk tillsammans med Kina.

Bara ett fåtal länder har haft etablerade diplomatiska förbindelser med Taiwan som Kina ser som en del av landet.

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Belarus president Alexandr Lukasjenko.

Putin: Ryssland placerar taktiska kärnvapen i Belarus

Ryssland behåller kontrollen över kärnvapnen.

Delstaten Utah: Inga sociala medier för barn efter 22:30 på kvällen

Den amerikanska delstaten Utah har stiftat en lag som ska ge föräldrar mer makt över sina barns användning av sociala medier.

Föräldrar ska få full tillgång till sina barns konton, och den minderårigas tillgång till plattformarna ska vara avstängd mellan 22:30 och 06:30 om inte föräldrarna uttryckligen tillåter det.

– Som ledare och som föräldrar har vi ett ansvar att skydda våra unga människor, säger den republikanska guvernören Spencer Cox i ett meddelande som publicerades i samband med att lagen stadfästes.

Det ska också bli förbjudet att samla barns användardata, och att skicka meddelanden till barn som inte är en följare eller en vän på plattformen.

Lagen träder i kraft den 1 mars 2024.