Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till Yle: Misstänkt spioneri i Kajana i fjol

En stor skylt med polisens logo och texten "Oulu" (Uleåborg) och och en pil till höger.
Bildtext CKP i Uleåborg utreder misstänkt spionerifall.
Bild: Elisa Kinnunen / Yle

Polisen fortsätter utreda misstänkta landsförräderibrott som ska ha skett i fjol. Enligt uppgifter till Yle Uutiset har ett fall av spioneri kommit till polisens kännedom i Kajana. Yle Uutiset hänvisar till en myndighetskälla.

Centralkriminalpolisen (CKP) bekräftade inför julhelgerna att man utreder misstänkt spioneri. Det är CKP:s enhet i Uleåborg som utreder fallet. Enligt uppgifter till Yle Uutiset har polisen fått nys om spionerifallet i november.

CKP i Uleåborg utreder dessutom ett annat misstänkt landsförräderibrott som utreds som röjande av statshemlighet.

Uleåborgenheten vid CKP är tyst om brottsmisstankarna. Tidigare har polisen uppgett att det misstänkta spionerifallet och det misstänkta röjandet av statshemlighet utreds som separata brott.

Polisen kommenterar inte om det finns misstänkta i fallet.

– Utredningarna är inte färdiga och jag kan inte bedöma när utredningen blir färdig, säger utredningens ledare, kriminalkommissarie Jukka Nurmenniemi till Yle Uutiset.

Dessutom har CKP sedan i höstas utrett ett tredje landsförräderifall, där brottsrubriceringen är olovlig underrättelseverksamhet. Enligt uppgifter till Yle har det fallet kommit till polisens kännedom i Vederlax som ligger vid den östra gränsen i Kymmenedalen.

Det fallet utreds vid CKP:s huvudsäte i Vanda och utredningen leds av en annan person än fallen som utreds i Uleåborg.

Allvarliga landsförräderibrott

Fallen handlar om väldigt ovanliga brottsutredningar i Finland.

Sedan år 2006 har endast ett fall, utöver det spionerifall som nu utreds, registrerats i myndigheternas databas med brottsrubriceringen spioneri, rapporterar Yle Uutiset.

Man kan döma en person för spioneri om hen i avsikt att gynna en främmande stat eller skada Finland skaffar uppgifter om en sådan omständighet beträffande Finlands försvar eller annan beredskap för undantagsförhållanden, Finlands utrikesrelationer, statshushållning, utrikeshandel eller energiförsörjning eller om någon annan därmed jämförbar på Finlands säkerhet inverkande omständighet som, om den kommer till en främmande stats kännedom, kan skada Finlands försvar, säkerhet, utrikesrelationer eller samhällsekonomi.

För att det ska handla om spioneri måste förövaren ha ett syfte att begå landsförräderi. Man kan dömas till minst ett års fängelsestraff och upp till tio års fängelsestraff för spioneri.

Minimistraffet för röjande av statshemlighet är fyra månader och maximistraffet fyra års fängelsestraff.

En person som obehörigen offentliggör, förmedlar, lämnar ut eller röjer eller för sådant ändamål obehörigen skaffar upplysningar om någon omständighet som med hänsyn till Finlands yttre säkerhet har stadgats eller bestämts att hållas hemlig kan dömas för röjande av statshemlighet. Uppgiften kan exempelvis handla om försvaret.

I fredags dömdes till exempel två journalister vid Helsingin Sanomat för röjande av statshemlighet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Ylen tieto: Harvinaisen vakoiluepäilyn tapahtumapaikaksi on paljastunut Kajaani” skriven av Jesse Mäntysalo. Saga Mannila översatte texten till svenska.