Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kewatec levererar ambulansbåtar till Norge

Båtvarvet Kewatec i Karleby levererar två nya ambulanskatamaraner till Norge.

Båtarna har beställts av norska Bukser og Berging och ska placeras en bit norr om Bergen. Där ska de 22 meter lång och 7,5 meter breda båtarna användas för räddningsuppdrag i skärgården.

Båtarna har en marschfart på 30 knop och beskrivs av tillverkaren som ett minisjukhus på vattnet. Förutom nödvändiga vårdfaciliteter finns sittplats för 12 personer och två vårdplatser.

Båtarna levereras i början av nästa år.

Relaterat

Migrantbåt på Medelhavet

Trettio migranter saknas efter att båt kantrade på Medelhavet

Trettio personer saknas medan 17 räddades på söndagen i samband med att en båt som kom från Libyen kantrade i dåligt väder, uppger Italiens kustbevakning.

Räddningsinsatser har pågått med stöd av handelsfartyg och flyg. Bland annat EU:s gränsorganisation Frontex har deltagit i arbetet.

Efter ett första misslyckat räddningsförsök bad de libyska myndigheterna Italien om hjälp. Italien bad handelsfartyg i området att ansluta sig till räddningsinsatserna. Under ett försök att flytta människor kantrade migrantbåten.

I lördags meddelade kustbevakningen att över 1 300 migranter hade räddats i tre separata operationer utanför Italiens sydspets och att ytterligare 200 personer räddats utanför Sicilien.

Cirka 17 600 migranter har anlänt i år till Italien. Siffran för motsvarande period i fjol var 6 000.

En bild ovanifrån av fabriksbyggnader intill havet.

Båtförvaringsföretag vill bygga fyra nya bryggor i Lappvik

Sysslar med olika tjänster för båtägare.

Nya båtplatser i Borgå å

Ansökningstiden för båtplats i Borgå är i gång. Sammanlagt har staden över tusen båtplatser att hyra.

Platserna ligger i Borgå å, Gammelbacka, Hammars, Tolkis, Kråkö, Kullo, Jackarby, Virvik och Skeppars. De båtplatser som fanns i Sannäs används inte längre.

Borgå å får i år 19 nya båtplatser för mellan sju och nio meter långa båtar. De nya platserna finns på Västra åstranden, norr om Alexandersgatans bro.

Borgå stads båtplatser är i första hand avsedda för privatpersoner och företag i Borgå.

Den som redan har båtplats kan förnya den genom att betala räkningen.