Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avtalsproblemen är lösta: Friska vuxna under 65 år kan köpa en fjärde dos coronavaccin nästa vecka

Riskiryhmäläisiä ja iäkkäitä rokotettiin 14. huhtikuuta Helsingissä Jätkäsaaren rokotuspisteellä.
Bildtext Här köar folk för att få coronavaccinet på Busholmen i Helsingfors (arkivbild).
Bild: Silja Viitala / Yle

Privata vårdbolag siktar på att börja coronavaccinera nästa vecka. De byråkratiska problem som försenade vaccinationsstarten är nu lösta, uppger den privata vårdbranschen för Svenska Yle. Också friska vuxna under 65 år kan därmed få en fjärde dos vaccin.

Enligt den privata vårdbranschen är det åtminstone Terveystalo och Mehiläinen som börjar vaccinera mot covid-19 nästa vecka.

Vaccinet kostar cirka 26–30 euro, efter att Folkpensionsanstalten (FPA) har ersatt 16 euro.

Men friska vuxna mellan 18 och 65 år behöver inte i nuläget en boosterdos coronavaccin för att skydda sig mot allvarlig sjukdom. Det påpekar Hanna Nohynek som är vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Hon säger att det skydd som tidigare doser ger fortfarande är högt, också mot de nyaste virusvarianterna som nu cirkulerar.

– Vi vet att en tredje dos vaccin hos yngre vuxna ger ett mycket gott och långvarigt skydd mot covid-19, påpekar hon.

Dessutom har de flesta vuxna redan haft covid-19 och har fått ökad immunitet tack vare det.

Nohynek tillägger ändå att en fjärde dos kan vara en lösning för vissa, om man vill få ett ökat skydd mot lindrig covid-19.

– Det kan vara en idé att ta en fjärde dos nu om man vill minska risken för att smittas eller för att få en lindrig infektion. Men man måste inse att det bara ger ett skydd på cirka 20–50 procent mot lindrig covid-19, och bara i några månaders tid, säger hon.

Porträtt på Hanna Nohynek.
Bildtext Vaccinexperten Hanna Nohynek jobbar både vid Institutet för hälsa och välfärd och världshälsoorganisationen WHO.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Hälsomyndigheten har inte kommit med någon rekommendation om att friska vuxna under 65 år ska ta en fjärde dos coronavaccin.

Det här beror just på det att det på befolkningsnivå anses vara onödigt, bland annat eftersom skyddet efter tre doser fortfarande är så bra, och många också har varit sjuka.

Dessutom har myndigheten inte velat att det satsas hälsovårdsresurser på att vaccinera personer som inte har så stor nytta av det. Vaccinationsstrategin har varit att förebygga allvarlig covid-19.

En ytterligare faktor att ta i betraktande är att det cirkulerar förhållandevis lite coronavirus just nu i Finland. Risken för att smittas är alltså relativt liten.

Viktigt med boosterdos för äldre och riskgrupper

Det är bara riskgrupper och de som är 65 år eller äldre som hittills har kunnat få en fjärde (eller i vissa fall femte) dos coronavaccin.

Hanna Nohynek påpekar ändå att de som är 65 år eller äldre har ett behov av att ta en sådan här boosterdos för att skydda sig mot allvarlig covid-19, om de inte har gjort det sedan boostervaccinationerna startade i höstas.

– Vi skulle ha kunnat sätta gränsen att börja vid 70 år. Men vi valde att sätta den vid 65 år för säkerhets skull, för risken börjar tydligt öka redan i den åldern. Den accelererar ändå efter att man har fyllt 70 år, nämner hon.

Mycket liten risk för hjärtmuskelinflammation

Unga män har i sällsynta fall kunnat få hjärtmuskelinflammation efter att ha tagit en ny dos coronavaccin. Men det har främst visat sig ske efter den andra dosen, om den tas kort efter den första.

Också för en yngre vuxen person under 30 år så verkar nyttan med en fjärde dos alltså vara större än den möjliga risken.

– I USA har man sagt att nyttan med en fjärde dos är större än risken också för unga vuxna, kommenterar Nohynek.

En vaccindos per år i framtiden?

Expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) och Institutet för hälsa och välfärd följer med läget och man är beredd att vid behov ändra sina rekommendationer om vilka grupper som borde få en boosterdos.

Det kan till exempel bli aktuellt om coronaviruset i framtiden muterar så mycket att de nuvarande vaccinerna inte skyddar så väl.

– Ett scenario är att coronavaccinet så småningom kommer att börja ges åt alla vuxna en gång per år, liksom influensavaccinet, om det krävs för att skydda mot allvarlig sjukdom. Men om det faktiskt går på det viset är för tidigt att säga i det här skedet, påpekar hon.