Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mari Koli avgår som vd för bokförlaget Schildts & Söderströms

Uppdaterad 31.01.2023 12:13.
En blond kvinna står framför en bokhylla.
Bildtext Mari Koli önskade själv att avgå, enligt bolaget.
Bild: Jenny Jägerhorn

Nils Saramo tillträder som ny vd, uppger förlaget i ett pressmeddelande.

Mari Koli avgår efter nio år på vd-posten vid förlaget Schildts & Söderströms (S&S). Bolaget meddelar i ett pressmeddelande att Koli själv meddelat att hon önskar avgå.

”Tack och hej! Jag är i dag sista dagen på jobb på mitt älskade förlag, ett beslut som mognat fram hos mig under det senaste året. Det har varit en stor ära att lotsa förlaget i 9 år men nu känns tidpunkten rätt att avgå”, skriver Mari Koli på Facebook.

Totalt har Koli jobbat vid förlaget i 17 år. Hon fortsätter jobba som rådgivare vid förlaget tills slutet året för att övergången ska bli smidig, enligt bolaget.

”Jag sökte mig till förlagsbranschen för att jag älskar litteratur, och jag avgår nu på toppen av min förläggarkarriär för att få mera tid över till att läsa och skriva”, säger Koli i pressmeddelandet.

Nya vd:n tillträder i morgon

Styrelseordförande Claes von Heiroth tackar Mari Koli för hennes insatser inom bolaget.

”Tack vare hennes insats är S&S i dag ett starkt och välkänt förlagsvarumärke”, säger von Heiroth i pressmeddelandet.

Bolagets styrelse har utnämnt Nils Saramo till ny vd för förlaget. Han tillträder i morgon den första februari.

Saramo har lett bolagets största enhet, S&S Läromedel, sedan år 2015 och enligt förlaget ska han fortsätta leda enheten också framöver.

”Nils Saramo har visat starkt ledarskap inom S&S Läromedel och har bland annat genomfört en lyckad digitalisering av gymnasieläromedlen och styrelsen har stort förtroende för att hela bolaget ska utvecklas vidare under hans ledarskap”, säger von Heiroth.

Artikeln uppdaterades klockan 12.13 med ett citat från Mari Kolis Facebook-inlägg.