Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Sämre resultat för Stora Enso

Skogsbolaget Stora Ensos operativa rörelseresultat sjönk i oktober-november till 355 miljoner euro, från 426 miljoner euro under motsvarande period året innan. Omsättningen steg med fem procent till 2,86 miljarder euro.

”Under det fjärde kvartalet har de allmänna makroekonomiska utsikterna varit dystra och marknaden för vissa segment, såsom sågade trävaror och wellpapp, var svag. Trots det här lyckades vi uppnå ett operativt rörelseresultat på 355 miljoner euro. Det här berodde i huvudsak på en stark prestation inom divisionen Biomaterials, ett stabilt resultat för divisionen Forest och ett gott resultat inom den kvarvarande pappersverksamheten, säger Stora Ensos vd Annica Bresky i ett pressmeddelande.

Trots att det fjärde kvartalet var svagare var bolagets årsresultat ändå bättre än på 22 år.

Bolagets operativa rörelseresultat för 2022 var 1,89 miljarder euro, jämfört med 1,53 miljoner euro året innan. Omsättningen för hela året steg till 11,68 miljarder euro.

Relaterat

Stora Enso-fabrik.

Stora Ensos resultat rasade: “Stor besvikelse”

UPM lyckades däremot förbättra sitt resultat.

Stora Enso omställningsförhandlar och planerar stänga en pappersmaskin i Anjala

Stora Enso planerar att permanent stänga en av sina två pappersmaskiner vid Anjala i Kymmenedalen på grund av dålig efterfrågan på bokpapper och höga kostnader.

Pappersmaskinen skulle stängas i slutet av året, vilket berör 110 anställda.

Den planerade stängningen av linjen skulle minska anläggningens årliga kapacitet med 250 000 ton samt minska omsättningen med cirka 100 miljoner euro, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Koncernen inleder samtidigt omställningsförhandlingar som omfattar alla medarbetare vid den integrerade anläggningen i Anjalankoski, det vill säga pappersenheten i Anjala och kartongenheten i Ingerois.

Stora Enso inleder omställningsförhandlingar

Skogsbolaget Stora Enso inleder omställningsförhandlingar som berör eventuella permitteringar, uppger bolaget för nyhetsbyrån STT. Omställningsförhandlingarna kommer uppskattningsvis att pågå i två veckor.

Förhandlingarna omfattar inalles omkring 1 300 anställda vid Stora Ensos enheter för framställning av förpackningsmaterial i Uleåborg, Varkaus, Heinola och Anjalanskoski.

Som orsak anger bolaget den skiftande efterfrågan som i sin tur beror beror på marknadernas osäkerhet.

Källa: STT

Stora Ensos fabrik i Uleåborg.

Stora Enso gjorde ett starkt tredje kvartal – satsar en miljard på kartongproduktion i Uleåborg

Omsättningen ökade med 15 procent jämfört med ifjol.