Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Roni Pietsalo spelar för EIF i fotbollsettan säsongen 2023

Porträttbild på Roni Pietsalo.
Bildtext ”Jag vill se hur långt mina kunskaper räcker”, säger Roni Pietsalo.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Mittfältsspelaren Roni Pietsalo, 20 år, kommer att representera Ekenäs IF i fotbollsettan säsongen 2023. Han kommer närmast från Karlebyklubben KPV där han spelade 20 matcher i näst högsta serien i fjol.

Säsongen innan debuterade Pietsalo i Ettan, då för Rovaniemen Palloseura där han spelat flera säsonger. Sina första steg som fotbollsspelare tog han i TP-47 i hemstaden Torneå.

”Jag vill se hur långt mina kunskaper räcker och se hur långt jag kan komma”, säger Pietsalo i ett pressmeddelande från EIF.

EIF har ett drygt dussin spelarkontrakt klara. Laget möter Käpylän Pallo på lördag (4.2) i Ettans cup.

Relaterat

Tinja-Riikka Korpela lämnar Tottenham – ny klubbaddress tills vidare oklar

Finska fotbollslandslagsmålvakten Tinja-Riikka Korpela har gjort sitt i den engelska klubben Tottenham Hotspur. Detta meddelar klubben på sin hemsida.

37-åriga Korpelas sejour i klubben blev två år. Under karriären har hon spelat bland annat i Sverige, Norge och i den tyska storklubben Bayern München.

Korpelas kommande klubbaddress är ännu okänd.

Lina Lehtovaara.

Bollförbundet: Lehtovaara får inte döma förrän hon klarat löptesterna

Bollförbundet vill gärna se flera kvinnliga domare.

Rekordstora prispengar under sommarens fotbolls-VM – varje spelare garanterad minst 28 000 euro

I samband med sommarens VM för damer kommer Fifa för första gången att betala ut prispengar direkt till varje spelare.

I ett dokument som skickats till de deltagande länderna skriver Fifa att varje spelare kommer att vara garanterad en summa på 28 000 euro. Summan kommer sedan att öka ju längre lagen tar sig i turneringen.

Spelarna i det lag som vinner VM-guld kommer att få ungefär 250 000 euro var. Totalt kommer Fifa att betala ut ungefär 150 miljoner euro under mästerskapet.

Spelarfacket Fifpro välkomnar nyheten och skriver att det är ett steg mot jämställdhet på högsta nivå. Den genomsnittliga lönen för damspelare ligger runt 13 000 euro som är en bråkdel av det herrspelare förtjänar i sina klubblag.

Yle sänder VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan 20 juli och 20 augusti.

Liverpools första nyförvärv presenterad – världsmästaren Alexis Mac Allister klär sig i rött

Han har gjort några starka år i Brighton men nu väntar en ny utmaning för Alexis Mac Allister. Argentinaren har skrivit på för Liverpool där han kommer att ha nummer 10 på ryggen.

Klubben skriver att det handlar om ett flerårigt kontrakt och enligt uppgifter betalar Liverpool mellan 35 och 40 miljoner pund för mittfältaren.

Mac Allister var med och förde Brighton till en sjätteplats i ligan den här säsongen men nu suktar han efter större framgångar.

– Efter VM-guldet har jag sagt att jag vill vinna fler titlar och jag tror att den här klubben kan hjälpa mig att göra det. Det är målsättningen och spelar man i en storklubb så ska man vinna, säger han på Liverpools webbplats.

Under tre och en halv säsong i Brighton spelade Mac Allister 98 matcher i Premier League och gjorde 16 mål.