Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler måste välja börsel – Energimyndigheten vill inte kalla det tvång

elkonsumtion
Bildtext Allt fler väljer börsel just nu.
Bild: Petri Karvinen / Yle

Elbolaget Oomi sänker tillfälligt elpriset för fortlöpande kontrakt, men höjer priset igen i maj till samma nivå som i höstas, nära 40 c/kWh. Då kan börselen, som spås vara fortsatt förmånlig, kännas som det bättre alternativet.

Elbolaget Oomi, med kunder bland annat i Vanda och Lahtis, meddelade nyligen kunder med fortlöpande kontrakt om nya priser. I januari–mars sjunker priset, då momsen tillfälligt ligger på 10 procent.

I april stiger momsen till normal nivå, 24 procent. I maj stiger elpriset tillbaka till 38,90 c/kWh, det är samma nivå som i fjol höstas.

Elpriser i en kundavisering.
Bildtext Oomi informerade kunder i januari 2023 om sjunkande och stigande elpriser.
Bild: Yle / Carmela Walder

Med det här kontraktet blir sommarens el dyr. Särskilt med tanke på att börselen, som varit förmånlig i januari, spås vara fortsatt billig i år.

Enligt Helsingin Sanomat har marknaden räknat med nordiska börselpriser på 8–10 c/kWh nästa vinter. Sommarens börsel spås kosta så lite som 5 c/kWh.

Och ny väntad elproduktion i Olkiluoto ska om något åtminstone inte höja priserna.

Marko Rinta-Korhonen, chef för elhandeln på Oomi, medger att prisnivån för maj månad är hög.

– Det går nog inte att neka att det är ett högt pris. Vi funderar säkert på priset, det ligger inte på mitt bord, men vi följer med och justerar priset vid behov, säger Rinta-Korhonen till Svenska Yle.

Enligt honom förutspår elförsäljarna elbehovet och skyddar sig för risker på derivatmarknaden.

– Den snabba nedgången (i priset på börsel) som skett under en dryg månad syns inte lika snabbt i inköpspriset för försäljaren.

Allt färre alternativ

Enligt Energimyndigheten har andelen börselsavtal ökat rejält och uppgick vid årsskiftet till en tredjedel av alla elavtal. Det rapporterade Uutissuomalainen i tisdags.

– Energimyndigheten antar att det beror på att många elförsäljare erbjuder enbart börsel till kunderna för tillfället, säger ledande sakkunnig Heli Piilikangas.

Börselen har varit billig i januari bland annat tack vare milt vinterväder, och den kostade på tisdagen cirka 11 c/kWh. Följ med elens spotpris i realtid här.

Många tidsbundna avtal är däremot väldigt dyra och alternativen överlag har krympt.

Heli Piilikangas, tvingar elbolagen kunderna att välja börsel?

– Jag skulle inte själv använda ordet ”tvingar”, men det är sant att vissa bolag nu har erbjudit bara börsel, säger Piilikangas.

I Finland får elförsäljarna själva bestämma vilka avtalstyper de erbjuder till vilket pris.

Det enda undantaget är den så kallade leveransskyldigheten, enligt vilken försäljaren ska erbjuda alla hushåll och småförbrukare inom ett visst nätverksområde ett avtal som gäller tillsvidare. Priset ska vara skäligt.

För närvarande utreder myndigheten, utifrån 17 elbolag med den skyldigheten, vad en skälig prisnivå betyder och om de här elbolagen får sälja el enbart i form av börsel.

– Det har inte fattas beslut om det tidigare, men beslut väntas under våren, säger Piilikangas.

Alla kontraktsmodeller har för- och nackdelar, men börselen kan vara problematisk.

– Det kan till viss del vara problematiskt från konsumenternas synvinkel för att ett börsavtal innebär att priset kan variera kraftigt, säger Piilikangas.

Diskussion om artikeln