Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gabri Garcia Xatarts nystart i EIF: ”Mitt hem i Finland finns här i Ekenäs”

Två tränare övervakar ett träningspass.
Bildtext Gabri Garcia Xatart är tillbaka som huvudtränare i EIF:s herrlag i Ettan. Daniel Bolufer (till vänster) är assisterande tränare.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Efter succésäsongen 2018 med EIF och en misslyckad start säsongen 2019 lämnade katalanen Gabri Garcia Xatart Ekenäs. Nu är han tillbaka i klubben och vill skapa någonting stort.

– Det nuvarande seriesystemet med en slutserie för sex och ett slags playoff i Ettan gör det möjligt och realistiskt att till och med spela om avancemang till ligan. Vi vill nå en så hög placering som möjligt i serien, summerar Gabri Garcia Xatart målet för honom och hans lag.

Katalanen inledde sin andra session som tränare för EIF för några veckor sedan. Då han senast tränade Ekenäslaget i fotbollsettan byttes framgången säsongen 2018 (EIF kom trea i serien) till besvikelse och avsked i juni 2019.

Nu börjar han sitt jobb från ett rent bord och funderade inte särskilt länge då han tackade ja till comebacken. Efter att ha verkat i PEPO i Villmanstrand och i Åboklubben TPS är han nu tillbaka i Ekenäs och EIF.

– I Ekenäs finns mitt finländska hem. Det var lätt att tacka ja till det erbjudande jag fick. Starten har varit enkel för mig, jag känner ju klubben, staden och staben i EIF, säger Xatart.

Mycket bekant, mycket nytt

Fast det kanske känns bekant för honom att träna EIF i Ekenäs, har mycket ändrat sedan sommaren 2019. I spelartruppen finns egentligen endast William Lindqvist, Simon Lindholm och August Björklund kvar.

Spelartruppen byter rätt kraftigt från år till år, ett dilemma som drabbar de flesta klubbarna på den här serienivån. Det verkar ändå inte oroa den 33 år gamla katalanen särskilt mycket.

Två spelare deltar i ett träningspass.
Bildtext Stanislav Efimov (med bollen) är en av de få spelarna som fortsätter i EIF också säsongen 2023.
Bild: Patric Westerlund / Yle

För tillfället har EIF ett drygt dussin spelare klara i sitt representationslag, som förbereder sig för den nionde säsongen i herrettan. En handfull av de spelarna är juniorer.

– Det är kul att se att killar som var tonåringar då jag senast var tränare här har vuxit till sig och blivit talangfulla fotbollsspelare, säger Xatart och avser en fyrväppling EIF-adepter som knutits till laget i näst högsta serien.

Det är Linus Estlander, Oliver Estlander, Selim Snabb och Castor Westerholm han avser. Dessutom har P17-lagets målvakt Onni Rintamäki skrivit ett juniorkontrakt med representationslaget.

Målvakt, mittback och anfallare behövs

Att EIF:s spelartrupp är i klenaste laget ger inte tränaren sömnlösa nätter. Xatart är säker på att EIF kommer att ha ett slagkraftigt lag på benen också säsongen 2023.

– Vi behöver åtminstone en målvakt, en mittback och en anfallsspelare. Vi kanske får vänta lite innan vi fattar några beslut. Vissa spelare aspirerar ännu på en plats i högsta serien, men förstärkningar kommer nog.

Gabri Garcia Xatart pratar på ett träningspass.
Bildtext Coachen Gabri Garcia Xatart pratar och spelarna lyssnar.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I EIF är det sportchefen Peter Haglund som fattar de slutliga besluten om vilka spelare klubben värvar till sitt lag.

– Vi har en bra kommunikation. Båda jobbar ju för klubbens bästa, försäkrar Gabri Garcia Xatart.

Gabri Garcia Xatart glad över att vara tillbaka i EIF och Ekenäs

9:15

Träningarna med herrlaget har kört i gång och än söker laget sin form. Nu är det viktigt för de nya spelarna i laget att lära känna varandra.

– Vi måste förstås låta processen gå vidare hela tiden och så småningom börja få de taktiska aspekterna att sitta. Ettans cup och träningsmatcherna är väldigt viktiga i den här processen.

Xatarts gamla klubb i Ettans premiär

Säsongen sparkar igång 15.4. EIF möter Xatarts gamla klubb TPS på Centrumplan i Ekenäs.

– Det ska bli intressant. Jag känner många av spelarna, klubben är bekant för mig och många av de som jobbar i TPS är goda vänner till mig. Det ska bli kul att ta tre poäng i den matchen, säger Xatart med ett riktigt brett leende.

Flera spelare jagar bollen på ett träningspass.
Bildtext Selim Snabb springer med bollen i fötterna. Han jagas av Artur Atarah. Längst bak Oliver Estlander. Bilden är från ett träningspass i januari.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Säsongen 2018 spelade EIF väldigt kreativ och effektiv fotboll. Laget kom trea i serietabellen, EIF:s bästa placering i herrettan.

Det känns befogat att fråga om nygamla tränaren vill se att hans lag spelar liknande fotboll säsongen 2023:

– Vi ska vara ett bollhållande lag som pressar högt på spelplanen, säger Gabri Garcia Xatart.

Diskussion om artikeln