”Jag ska berätta för Hilding att Karisborna tagit väl hand om hans hus” – rolig guidning om Karis egna arkitekt

Arkitekten Hilding Ekelund (1893–1984) kommer att hedras med en gata uppkallad efter sig i Karis, men lokala forskare och kulturaktörer har redan länge lyft fram hans betydelse för Karis kulturarv.
– Jag är jätteglad över det som hänt på senare år. Ett av de ståtligaste verken Ekelund gjorde var ritandet av Karis vattentorn.
Det säger historikern och Karisbon Kim Björklund. Han har länge efterlyst olika sätt att visa uppskattning för de byggnader, både offentliga och privata, som Ekelund ritade under de fem decennier han var verksam i Karis.
Kim Björklund har tillsammans med Solveig Eriksson skrivit en broschyr om Hilding Ekelund. Skriften kom ut för drygt 15 år sedan.
Projektet I Hilding Ekelunds fotspår genom Karis var då ett halvårigt projekt. Västnyländska kultursamfundet ville lyfta fram en betydande del av Karis hembygdshistoria.
Projektet resulterade också i en utställning, det gjordes en del guidade rundturer i Karis och man lät bygga skyltar med info invid de byggnader som Hilding Ekelund ritade och planerade.

Vad har Hilding Ekelund betytt för Karis och hur har Raseborg lyft fram en av sin tids största finländska arkitekter?
Nu är man på gång igen, men nu är det Hilding Ekelunds fru som är på arkitekturspaning i Karis.
Det är en dramatiserad guidning som ordnas av Västnyländska kultursamfundet, Luckan Raseborg och guiden Mia Lindström.

Visste du till exempel att Eva Kuhlefelt-Ekelund (1892–1984) var med om att planera stiftsgården Lärkkulla tillsammans med sin man Hilding Ekelund?
Hilding Ekelund ritade byggnaden, Eva Kuhlefelt-Ekelund planerade inredningen.
Inspiration till stiftsgården tog de från Italien, men Hilding Ekelund besökte också Sigtunastiftelsen i Sverige. Lärkkulla invigdes i januari 1950.
Just Italien och Medelhavsområdet var ett kärt resmål för paret Ekelund. De reste faktiskt till Italien på en kombinerad studie- och bröllopsresa.
Historikern Kim Björklund har skrivit en bok om arkitekterna Hilding och Eva Ekelunds resedagbok när de vistades i Italien åren 1921–1922.
Över 20 byggnader i Karis som bär Ekelunds signatur
Arkitekten Hilding Ekelund fick i uppdrag att planera Karis centrum i slutet av 1930-talet.
I samma veva började han rita både privata och offentliga byggnader för den kraftigt växande köpingen.
Karis köping behövde ett ämbetshus, men också ett daghem, en läkargård, pensionärsbostäder med mera. Karis församling behövde också lokaler för sin verksamhet eftersom det blev besvärligt för både prästen och hans fru att ha en ständig ström av besökare i prästfamiljens hem, prästgården. Här ett axplock av byggnader som Hilding Ekelund planerade.

Hilding Ekelund ritade Lärkkulla, frun designade inredningen och annat som du kanske inte kände till om det kända arkitektparet
Skolorna och Hilding Ekelund
Flera av de skolor som finns i Karis är ritade av arkitekten Hilding Ekelund, bland dem de finska Kiilan koulu och Karjaan yhteiskoulu.
Också den nu renoveringsaktuella Katarinaskolan, eller Karis-Billnäs samskola som den hette då, är ritad av Hilding Ekelund.

Arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund blir riktigt förskräckt när hon i sin tidsresa till 2023 får höra att det funnits planer att riva Katarinaskolans tillbyggnad.
– Jag förstår nog att jag inte hör hemma i den nya tiden och att det av moderna skäl inom skolvärlden skulle finnas fog för att riva, men jag är glad över att höra att den inte rivs. Jag vet inte om jag vågar berätta för Hilding när jag kommer hem till honom. Det kan hända att han blir svag i knävecken, säger Eva Kuhlefelt-Ekelund.
Guiden Mia Lindström lever sig in i sin roll som arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund till den grad att man nästan glömmer att det handlar om en dramatiserad guidning.
– Jag ska berätta för Hilding att Karisborna har tagit väl hand om hans hus, säger Eva Kuhlefelt-Ekelund och för en bråkdel av en sekund tror jag nästan att det är riktiga Eva som ska berätta det för sin man.
Karisbon och guiden Mia Lindström berättar att hon kommer att hålla dramatiserade guidningar för skolelever i årskurs två. Det här sker inom ramen för kulturarv i närmiljön, en plan för kulturfostran som finns i läroplanen.
Ekelund var länge med i byggandet av Karis
Att planera Karis kom att bli ett väldigt viktigt projekt och närapå livsverk för Hilding Ekelund trots att han inte hade någon anknytning till Karis eller Västnyland överhuvudtaget.
– Man kan säga att han var köpingens egen arkitekt från slutet av 1930-talet fram till mitten av 1970-talet, säger historikern Kim Björklund.
Ekelund var också medlem i Karis köpings ordningsrätt, en slags nämnd.
– Ekelunds andel var troligtvis byggnadsordningen och frågor som var relaterade till den, säger Kim Björklund och tillägger att Ekelund satt med i ordningsrätten från 1942 till 1973.
– På basis av berättelser jag fått av Karisbor så ville Ekelund värna om att bebyggelsen i Karis inte skulle bli som i vilda västern.

Arkitekten Hilding Ekelund har ritat många offentliga byggnader i Karis – här hör du mera om Katarinaskolan och Karis vattentorn
Ekelund var född i Kangasniemi i södra Savolax och bodde i Helsingfors där han också drev en arkitektbyrå med sin fru. Han har också ritat kända byggnader bland annat i Helsingfors, bland dem Tölö kyrka och Helsingfors konsthall.
Källor: Kim Björklund & Solveig Eriksson: Hilding Ekelund i Karis - Karjaalla, intervju med Kim Björklund och guidad rundtur och intervju med Mia Lindström.