Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Jag ska berätta för Hilding att Karisborna tagit väl hand om hans hus” – rolig guidning om Karis egna arkitekt

”Den liknar sig” skulle kanske arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund ha sagt om stiftsgården Lärkkulla om hon skulle ha besökt Karis 2023. Nu är det guiden Mia Lindström som iklätt sig rollen som Hilding Ekelunds fru. - Spela upp på Arenan

Arkitekten Hilding Ekelund (1893–1984) kommer att hedras med en gata uppkallad efter sig i Karis, men lokala forskare och kulturaktörer har redan länge lyft fram hans betydelse för Karis kulturarv.

– Jag är jätteglad över det som hänt på senare år. Ett av de ståtligaste verken Ekelund gjorde var ritandet av Karis vattentorn.

Det säger historikern och Karisbon Kim Björklund. Han har länge efterlyst olika sätt att visa uppskattning för de byggnader, både offentliga och privata, som Ekelund ritade under de fem decennier han var verksam i Karis.

Ett vitt, runt vattentorn fotograferat nerifrån. Himlen är knallblå en solig vinterdag. Arkitekt: Hilding Ekelund.
Bildtext En av Karis mest fotograferade byggnader efter den lyckade restaureringen lagom till vattentornets 70-årsjubileum 2021. Det 22 meter höga tornet har återfått sin ljusa rappning, precis så som Hilding Ekelund säkert skulle ha önskat.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Kim Björklund har tillsammans med Solveig Eriksson skrivit en broschyr om Hilding Ekelund. Skriften kom ut för drygt 15 år sedan.

Projektet I Hilding Ekelunds fotspår genom Karis var då ett halvårigt projekt. Västnyländska kultursamfundet ville lyfta fram en betydande del av Karis hembygdshistoria.

Projektet resulterade också i en utställning, det gjordes en del guidade rundturer i Karis och man lät bygga skyltar med info invid de byggnader som Hilding Ekelund ritade och planerade.

Vad har Hilding Ekelund betytt för Karis och hur har Raseborg lyft fram en av sin tids största finländska arkitekter?

12:46

Nu är man på gång igen, men nu är det Hilding Ekelunds fru som är på arkitekturspaning i Karis.

Det är en dramatiserad guidning som ordnas av Västnyländska kultursamfundet, Luckan Raseborg och guiden Mia Lindström.

Eva Kuhlefelt-Ekelund är glad över att Blåbärsgatan och Lidbergsgatan som finns invid Karis vattentorn föreslås byta namn till Hilding Ekelunds gata. - Spela upp på Arenan

Visste du till exempel att Eva Kuhlefelt-Ekelund (1892–1984) var med om att planera stiftsgården Lärkkulla tillsammans med sin man Hilding Ekelund?

En detalj av en utskjutande del av en hög, ljus betongbyggnad med fönster som formar sig enligt den sneda takbjälken. Arkitekt: Hilding Ekelund, Lärkkulla i Karis.
Bildtext Den strama enkelheten men med lite överraskningar som till exempel den här gaveln som skjuter ut som ett skepp. Det höga fönstret som följer taklinjen är också typiskt för arkitekten Hilding Ekelund. Det här är en del av Lärkkullas huvudbyggnad. Symboliken med ett skepp i en kyrklig byggnad är knappast någon tillfällighet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Hilding Ekelund ritade byggnaden, Eva Kuhlefelt-Ekelund planerade inredningen.

Inspiration till stiftsgården tog de från Italien, men Hilding Ekelund besökte också Sigtunastiftelsen i Sverige. Lärkkulla invigdes i januari 1950.

Just Italien och Medelhavsområdet var ett kärt resmål för paret Ekelund. De reste faktiskt till Italien på en kombinerad studie- och bröllopsresa.

En kvinna med beige hatt och blå kappa står invid en pelare. Hon ler. Klädd i tidstypiska kläder för 1950-talet.
Bildtext Mia Lindström (eller Eva Kuhlefelt-Ekelund) berättar att det blev väldigt bråttom att få möbler och övrig inredning på plats inne i Lärkkulla inför invigningen 1950.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Historikern Kim Björklund har skrivit en bok om arkitekterna Hilding och Eva Ekelunds resedagbok när de vistades i Italien åren 1921–1922.

Över 20 byggnader i Karis som bär Ekelunds signatur

Arkitekten Hilding Ekelund fick i uppdrag att planera Karis centrum i slutet av 1930-talet.

KArisvägen i Karis, en tidig morgon i januari. Ingen trafik, grått och vått väder. Ingen snö.
Bildtext Både Hilding Ekelund och Eva Kuhlefelt-Ekelund gillade trädgårdar. De som äger hus invid till exempel Karisvägen i Landsbro kan tacka Hilding Ekelund för en dåtida stads- eller köpingsplan med stora tomter.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I samma veva började han rita både privata och offentliga byggnader för den kraftigt växande köpingen.

Karis köping behövde ett ämbetshus, men också ett daghem, en läkargård, pensionärsbostäder med mera. Karis församling behövde också lokaler för sin verksamhet eftersom det blev besvärligt för både prästen och hans fru att ha en ständig ström av besökare i prästfamiljens hem, prästgården. Här ett axplock av byggnader som Hilding Ekelund planerade.

Karis före detta stadshus, en gul byggnad ritad av Hilding Ekelund.
Bildtext Karis gamla stadshus eller köpingshus som det var när Hilding Ekelund ritade det i början av 1940-talet. Egentligen skulle köpingshuset bli mycket större, men det var bara mittendelen som förverkligades.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Ett daghem, daghemmet Labyrinten i Karis. Arkitekt: Hilding Ekelund. En ljus betongbyggnad.
Bildtext Barnens gård, i dag Labyrinten, är ritad av Hilding Ekelund tillsammans med Klas Alander 1960.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En röd tegelbyggnad med detaljer i vitt. Ett kors på väggen. Ett begravningskapell i Karis.
Bildtext St. Olofs kapell byggdes i rödbrunt tegel i slutet av 1950-talet. Röda tegel var annars inte kännetecknande för Hilding Ekelund, däremot hittas också här den sneda och brutna taklinje som är typiskt för honom. Märk också pergolan och pelarna som för tankarna till Medelhavet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En röd tegelbyggnad och en ingång med pergola. Karis församlingshem. Arkitekt är Hilding Ekelund.
Bildtext Församlingshemmet (1961) i Karis är också ritat av Hilding Ekelund.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En tillbyggnad till ett hus i rött tegel. Den nya delen liknar den gamla, men med mörkare tegel. Karis församlingshem.
Bildtext Församlingshemmets tillbyggnad är av nyare modell och således inte ritad av Ekelund. Däremot följer taklinjen arkitektens sätt att planera byggnader.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Hilding Ekelund ritade Lärkkulla, frun designade inredningen och annat som du kanske inte kände till om det kända arkitektparet

15:03
En idrottsläktare byggd i trä, Karis idrottsplan. Arkitektekt: Hilding Ekelund.
Bildtext Hur många kan stoltsera med att ha en idrottsläktare designad av Hilding Ekelund? Aj jo, han planerade ju både roddstation och velodromen i Helsingfors. Men fint är det med en träläktare i Karis ritad av Ekelund.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Skolorna och Hilding Ekelund

Flera av de skolor som finns i Karis är ritade av arkitekten Hilding Ekelund, bland dem de finska Kiilan koulu och Karjaan yhteiskoulu.

Också den nu renoveringsaktuella Katarinaskolan, eller Karis-Billnäs samskola som den hette då, är ritad av Hilding Ekelund.

Eva Kuhlefelt-Ekelund råkar på några elever utanför Katarinaskolan och vill veta vad de tycker om mannen Hildings skola som byggdes 1942-1943. - Spela upp på Arenan

Arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund blir riktigt förskräckt när hon i sin tidsresa till 2023 får höra att det funnits planer att riva Katarinaskolans tillbyggnad.

– Jag förstår nog att jag inte hör hemma i den nya tiden och att det av moderna skäl inom skolvärlden skulle finnas fog för att riva, men jag är glad över att höra att den inte rivs. Jag vet inte om jag vågar berätta för Hilding när jag kommer hem till honom. Det kan hända att han blir svag i knävecken, säger Eva Kuhlefelt-Ekelund.

En tillbyggnad invid en äldre bygnad. Båda med betongfasad. Katarinaskolan i Karis, Arkitekt: Hilding Ekelund
Bildtext Den omdiskuterade tillbyggnaden vid Katarinaskolan.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Guiden Mia Lindström lever sig in i sin roll som arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund till den grad att man nästan glömmer att det handlar om en dramatiserad guidning.

– Jag ska berätta för Hilding att Karisborna har tagit väl hand om hans hus, säger Eva Kuhlefelt-Ekelund och för en bråkdel av en sekund tror jag nästan att det är riktiga Eva som ska berätta det för sin man.

En skola i tre våningar byggd på 1940-talet i Karis.
Bildtext Katarinaskolan i Karis ska renoveras i år.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Karisbon och guiden Mia Lindström berättar att hon kommer att hålla dramatiserade guidningar för skolelever i årskurs två. Det här sker inom ramen för kulturarv i närmiljön, en plan för kulturfostran som finns i läroplanen.

Ekelund var länge med i byggandet av Karis

Att planera Karis kom att bli ett väldigt viktigt projekt och närapå livsverk för Hilding Ekelund trots att han inte hade någon anknytning till Karis eller Västnyland överhuvudtaget.

– Man kan säga att han var köpingens egen arkitekt från slutet av 1930-talet fram till mitten av 1970-talet, säger historikern Kim Björklund.

Ekelund var också medlem i Karis köpings ordningsrätt, en slags nämnd.

– Ekelunds andel var troligtvis byggnadsordningen och frågor som var relaterade till den, säger Kim Björklund och tillägger att Ekelund satt med i ordningsrätten från 1942 till 1973.

– På basis av berättelser jag fått av Karisbor så ville Ekelund värna om att bebyggelsen i Karis inte skulle bli som i vilda västern.

Arkitekten Hilding Ekelund har ritat många offentliga byggnader i Karis – här hör du mera om Katarinaskolan och Karis vattentorn

18:15

Ekelund var född i Kangasniemi i södra Savolax och bodde i Helsingfors där han också drev en arkitektbyrå med sin fru. Han har också ritat kända byggnader bland annat i Helsingfors, bland dem Tölö kyrka och Helsingfors konsthall.

Källor: Kim Björklund & Solveig Eriksson: Hilding Ekelund i Karis - Karjaalla, intervju med Kim Björklund och guidad rundtur och intervju med Mia Lindström.