Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hovrätten ska lösa prisade vårdaren Tarja Parkattis arbetsdiskrimineringsfall

Porträtt av Tarja Parkatti.
Bild: Privat/Tarja Parkatti

Enhetschefen vid ett vårdhem i Kristinestad dömdes ifjol i tingsrätten för diskriminering i arbetslivet. Fallet gällde uppsägningen av Tarja Parkatti, som avslöjade krisen inom äldrevården 2019. Nu behandlas fallet i Vasa hovrätt.

På tisdag inleddes huvudförhandlingarna vid Vasa hovrätt gällande arbetsdiskrimineringsmålet mot vårdhemmet, De gamlas hem, i Kristinestad.

Bötombon Tarja Parkatti som 2019 avslöjade krisen inom äldrevården, anser att hon sades upp på felaktiga grunder.

Uppsägningen inträffade i februari 2019, kort efter att Parkatti larmat om missförhållanden på ett annat vårdhem i Kristinestad.

Tingsrätten dömde i augusti till Parkattis fördel, eftersom man ansåg hon sades upp på grund av samhällelig åsikt, politisk verksamhet eller yrkesverksamhet. Arbetsgivaren, det vill säga dåvarande enhetschefen, dömdes för diskriminering i arbetslivet varefter arbetsgivaren överklagade till hovrätten.

Arbetsgivaren anser att hen dömdes för något hen inte stod åtalad för. Hovrätten har redan gjort ett processuellt avgörande att det inte stämmer och kommer nu att avgöra ifall arbetsgivaren är skyldig.

Hovrätten har reserverat två dagar för ärendet.

I november förlorade Parkatti i Arbetsdomstolen gällande ett annat uppsägningsfall, som handlade om att hon blev uppsagd våren 2021 från ett av Esperi Cares dotterbolag efter flera anmälningar och varningar.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel Hovioikeus ratkaisee hoivakotikriisin paljastaneen Tarja Parkatin työsyrjintäasian skriven av Elina Niemistö. Översättning och bearbetning Markus Bergfors.