Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands journalistförbund lämnar Internationella journalistförbundet på grund av kopplingar till korruption

Uppdaterad 31.01.2023 13:37.
Hanne Aho tittar åt sidan.
Bildtext Hanne Aho, ordförande vid Finlands journalistförbund, meddelar att förbundet lämnar det internationella journalistförbundet.
Bild: Lotta Laakso / Yle

Ryska journalisters medlemskap i Internationella journalistförbundet väcker ilska i Norden. Journalistförbunden i Finland, Norge, Danmark och Island lämnar moderorganisationen på grund av bland annat det.

De nordiska journalistförbunden lämnar Internationella journalistförbundet (IFJ) i protest mot vad man kallar ”korrumperad verksamhet”.

Det ska handla om flera olika saker, men nu senast att den internationella organisationen tillåtit ryska journalister som jobbar vid statliga medier i Ryssland att fortsätta som medlemmar.

Finlands journalistförbund meddelade om saken i dag, tisdag. Förbundets utträde ur IFJ träder i kraft om sex månader, den 31 juli.

Nordiska journalistförbunden har krävt ändringar

De nordiska journalistförbunden har upprepade gånger krävt ändringar i IFJ:s verksamhet. IFJ representerar 600 000 journalister i 146 länder.

”Orsakerna till utträdet är administrativa problem, vilka pågått tiotals år och som IFJ inte klarat av att lösa. Vi är bland annat missnöjda med hur IFJ ordnat val och kongresser samt över bristen på transparens vid beslutsfattande”, säger Hanne Aho, ordförande för Finlands journalistförbund, i ett pressmeddelande.

Finlands journalistförbund lyfter bland annat fram att IFJ ordnat en kongress i Oman som är känt för sin katastrofala pressfrihetssituation. Kongressen ska delvis ha finansierats av sultanen i Oman.

De nordiska journalistförbunden anklagar IFJ för vad man kallar ”odemokratiska metoder och oetisk finansiering” som pågått i 10 års tid.

– Vi kallar det här för korrumperad aktivitet, säger Aho i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Avgången bildar stort hål i IFJ:s budget

De nordiska journalistförbundens avgång skapar ett stort hål i IFJ:s ekonomi. De nordiska journalistförbundens andel av IFJ:s årliga budget är nämligen nästan 20 procent, cirka 170 000 euro. Det här enligt branschtidningen Journalisten.

Aho säger att de nordiska journalistförbunden i åratal internt tagit upp problem med IFJ, nu senast om det ryska journalistförbundet och tidigare om oklara budskap kring förbundets finansiering.

Generalsekreterare Jeremy Dear vid IFJ kallar kommentarerna från de nordiska journalistförbunden för ”falska, nedsättande och skadliga”.

Finlands journalistförbund har varit medlem i IFJ sedan 1956. Finlands journalistförbund fortsätter vara medlem i Europeiska journalistförbundet (EFJ).