Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bussbolagen Ingsva och Dahl får gemensam ägare

Konsolideringen i bussbranschen i Österbotten fortsätter. Bussbolagen Ingves & Svanbäck samt Dahl linjetrafik får nu samma ägare.

Det är det nybildade holdingbolaget Nordic Bus Group som övertar bussbolagen. Nordic Bus Group ägs av Svanbäcks bussar, Ingves bussar och Dahl Capital samt kapitalplaceringsbolaget Wedeco.

De gamla varumärkena kvarstår och verksamheten ska fortsatt bedrivas från nuvarande verksamhetspunkter i Karleby, Jakobstad, Korsholm, Närpes och Mariehamn.

Tillsammans har Ingsva och Dahl 135 anställda och 110 bussar.

Relaterat

Lifti gör ändringar i tidtabeller och rutter

I Vasa stads kollektivtrafiksystem Lifti görs ändringar på linjerna 3 och 5 från och med måndagen den 27 mars. Syftet med ändringarna är att göra det enklare för chaufförerna att hålla tidtabellerna.

De största ändringarna gäller linje 5 som i fortsättningen inte kommer att gå via centralsjukhuset. Linjen startar från Saluhallen och rutten upphör vid Kasernområdet nära Keskuskoulu. Den förkortade rutten gäller alla avgångar.

Linje 3:s avgångar klockan 10.15 och 11.15 från Gerby slutar i fortsättningen i centrum i stället för på Vasklot. Avgångarna kl.10.45 och 11.45 från centrum startar i fortsättningen från hållplatsen Rådhusgatan/Rewell Center 1.

De ändrade rutterna och tidtabellerna hittas även på Liftis sidor.

Uppfarten på en bro intill en stenbelagd gata och några skyltar för bussar.

Raseborgs kollektivtrafik heter Bosse

Raseborgs stad tycker det skulle vara bra med ett namn på kollektivtrafiken och raseborgarna har fått ge namnförslag. Staden fick 239 namnförslag.

Tjänstemännen beslöt att föreslå Bosse och stadsutvecklingssektionen godkände det på sitt möte den 20 mars.

Namnet är lätt att uttala på både svenska och finska och återspeglar lokal dialekt. Namnet är kort och det är lätt att förstå vad det beskriver, sägs det i motiveringen.

Det populäraste förslaget var Rasse, eller en variation av ordet, som föreslogs 80 gånger. Termen har ändå en negativ klang då den på dialekt, både på svenska och finska, används för rasist.

Ett annat populärt förslag var Busse, Bussn och Buss'n. Ååkis, Åke, Ooke förekom också flera gånger.