Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska politiker höll möte om säkerheten i Sverige: Temperaturen måste kylas ner, Sverige är utsatt för toxiska krafter utifrån

Aktivister trampar på den svenska flaggan utanför svenska ambassaden i Jakarta.
Bildtext Aktivister trampar på den svenska flaggan utanför svenska ambassaden i Jakarta den 30 januari 2023 i protest mot bränningen av koranen i Sverige. Protester har brutit ut över den muslimska världen efter att den svensk-danska högerextrema politikern Rasmus
Bild: Lehtikuva

Statsminister Ulf Kristersson bjöd på tisdagen in samtliga partiledare till ett möte där man diskuterade Natoprocessen, reaktionerna på koranbränningarna, det allmänna säkerhetsläget och de hot som riktats mot Sverige och svenska intressen.

Det som började som en kris för den svenska Natoprocessen i relationen till Turkiet har under den senaste tiden utvidgats till att gälla även relationerna till den övriga muslimska världen.

– Det viktigaste med mötet var att alla partiledare oavsett inställning till Natoanslutningen fick en förståelse för läget och vilka krafter som agerar både i och utanför Sverige, sa statsminister Kristersson under en pressträff tillsammans med Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Mötet fokuserade på den desinformation som förekommer.

Uppmaningar till bojkott mot Sverige har framförts av politiska företrädare i olika länder, och i Sverige råder det en viss oro över att det svenska samhället kommer att bestraffas.

Regeringen har också fört en nära dialog med muslimska organisationer och länder, sa Kristersson.

Alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen

Kvinnliga aktivister deltar i en protest i Lahore, Pakistan, den 29 januari 2023 mot brännandet av den heliga koranen i Sverige.
Bildtext Kvinnliga aktivister deltar i en protest i Lahore, Pakistan, den 29 januari 2023 mot brännandet av den heliga koranen i Sverige.
Bild: Lehtikuva

”Utländska aktörer är ute efter att skapa en negativ bild av Sverige”

Enligt Kristersson har utländska aktörer utnyttjat läget vilket har har varit skadligt för Sverige.

– Inte sedan andra världskriget har säkerhetsläget varit så här allvarligt. Större grupper och individer har blivit aggressiva, och det finns personer som blivit ”nyttiga idioter” för dem som vill Sverige illa.

Mikael Tofvesson tog upp den ”otillbörliga verksamhet” och propaganda som riktas mot Sverige.

– Utländska aktörer är ute efter att skada Sverige. Det sprids hat och hot. Även den ryska påverkningsapparaten försöker sprida falska uppgifter – dock med begränsad framgång – med anknytning till Sveriges och Finlands Natoansökan. Det finns yttre aktörer som medvetet för ut ett skadligt och toxiskt budskap som sprider sig.

Ett plakat mot den svensk-danska högerextrema politikern Rasmus Paludan och Edwin Wagensveld, en holländsk högerextrem ledare för en antiislamsk grupp.
Bildtext Ett plakat mot den svensk-danska högerextrema politikern Rasmus Paludan och Edwin Wagensveld, en holländsk högerextrem ledare för en antiislamsk grupp.
Bild: Lehtikuva

Tonläget i omvärlden är aggressivt

– Det finns ett budskap om att Sverige är ett legitimt mål för terrorism, och regeringen bedömer att läget är allvarligt. Men Säpo har inte ändrat sin bedömning av hotnivån, sa Kristersson.

Statsministern bedömer att Sverige trots allt är i en lite säkrare situation eftersom 28 länder redan har ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Han påpekade dock att den tid som ligger mellan ansökan och fullvärdigt medlemskap måste göras så kort som möjligt och att den inte får saboteras.

Han efterlyste ett starkt samarbete mellan alla partier i Sverige – att alla arbetar ”gemensamt som ett land” för att motarbeta provokationer.

Det finns ett budskap om att Sverige är ett legitimt mål för terrorism, men Säpo har ändå inte ändrat sin bedömning av hotnivån

Kristersson påpekade att Finland har varit väldigt tydligt med att tillsammans med Sverige nå det gemensamma målet – det vill säga Natomedlemskap.

– Men jag förstår och tar på allvar den frustration som råder i Finland.

Han oroade sig för desinformationskampanjerna.

– Det är uppenbart att det leder leder till misstro och splittring och försvårar förmågan att fatta beslut. Det sår splittring mellan olika befolkningsgrupper, och det är farligt för i Sverige – inte bara i Natoperspektiv – utan också i andra sammanhang. Det här sprids av krafter som vill att Sverige framstår i dålig belysning.

”Det är inte landet Sverige som bränner dockor”

– Att bränna koranen och hänga upp en docka som skulle likna den turkiska presidenten var att sabotera den svenska Natoansökan, sa Ulf Kristersson.

Han påpekade att det inte är staten eller landet eller regeringen som står bakom de här aktionerna utan enskilda personer med egna syften i Sverige.

Kristersson nämnde också att han på tisdag kväll talat i telefon med FN:s generalsekreterare António Guterres och att han bett om hjälp med att få ner tonläget mellan Sverige och andra länder.

Kristersson sa att han understrukit betydelsen av att ledare runt om i världen hjälper till med att förklara att Sverige inte söker strid med omvärlden.

Aktivister från ett pakistansk radikalt parti bränner en svensk flagga
Bildtext Flera tusen människor samlades i Pakistan - som har en muslimsk majoritet - efter fredagsbönen för att uttrycka upprördhet över koranprotester i Sverige och Nederländerna. Aktivister från ett pakistansk radikalt parti brände en svensk flagga i Karachi den 27 januari 2023, i protest mot bränningen av koranen i Sverige.
Bild: Lehtikuva

Erdoğan kan använda Natoutvidgningen som verktyg - Sverige en bricka i ett spel

  • President Recep Tayyip Erdoğan har hotat med att Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan och lämna Sverige utanför.

  • Under Natoprocessen har Turkiet och Erdoğan pekat ut Sveriges relation till kurdiska grupper som ett av hindren för att godkänna den svenska Natoansökan.

  • I Sverige har koranbränning och hängning av en docka föreställande Erdoğan tillspetsat läget.

  • Koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har beskrivits som en ”katalysator”. Den högerextrema provokatören Rasmus Paludan brände ett exemplar av koranen vilket ledde till omfattande protester och demonstrationer mot Sverige i en rad muslimska länder.

  • Dagen efter koranbränningen samlades en stor folkmassa utanför det svenska generalkonsulatet i Istanbul och brände bilder på Rasmus Paludan och satte eld på den svenska flaggan.

  • Egyptens högsta religiösa institution, al-Azhar-universitetet, har uppmanat muslimer världen över att bojkotta Sverige och svenska produkter. Liknande uppmaningar har getts av politiska företrädare i bland annat Malaysia. Demonstrationer har rapporterats från Pakistan, Irak, Afghanistan och Indonesien. Utrikesministerierna i Kuwait, Saudiarabien och Jordanien har fördömt agerandet i Stockholm.

  • Bidenadministrationen har planer på att sälja F-16-stridsflyg till Turkiet, och också där ses kopplingar till Natofrågan.

  • Det kommande valet i Turkiet ses som en bakomliggande inrikespolitisk faktor som bidrar till de olika turkiska utspelen, och ger Erdoğan orsak att försöka visa sin styrka.