Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Meditativ basduo

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 16:39.
Bottoms up
Bildtext Bottoms Up är två män som spelar bas.
Bild: Kasper Gustavsson

Två finlandssvenska toppbasister gör musik tillsammans och försöker samtidigt tänja på gränserna för sina instrument.

Bottoms Up består av Jonas Kuhlberg och Mats Ödahl. Båda två är till vardags aktiva i flera olika band. Mats spelar med bland andra Krista Siegfrids, The Napkins, Hipster Slayer och Nighon och Jonas spelar med Cain’s Offering, Lysa, Riippas Flying Circus och numera nedlagda MyGrain samtidigt som han jobbar som lärare vid Musikhuset i Jakobstad.

När jag ringer upp Mats en fredag klockan 14 och ber honom berätta om deras musik väcker jag honom ur en tupplur före kvällens soundcheck och spelning med Krista Siegfrids i Levi.

- Idén bakom det hela är att skapa en meditativ atmosfär och att samtidigt göra något annorlunda istället för att showa off med tekniska färdigheter som är vanligt i liknande projekt, säger Mats Ödahl.

Enkla men innehållsrika kompositioner

Mycket av deras musik är baserad på improvisation och de lyckas med till synes enkla medel skapa kompositioner som är innehållsrika men samtidigt känns avskalade och lätta att ta till sig.

- Vi vill utmana elbasens traditionella roll med hjälp av nya tankesätt, användning av olika effekter och övertoner.

Instrumentalmusik är ofta något som främst uppskattas av andra musiker, hur gör ni för att nå ut till en bredare publik?

- Vi gillar att spela på caféer och andra mindre ställen, eftersom basen ligger i ett lågt register är soundet behagligt och smälter bra in i bakgrunden.

Kan de bli för mycket av det goda med två basister som spelar samtidigt?

- Vi försöker hålla spelningarna till max 45 minuter för att inte trötta ut publiken.

Provlyssna Bottoms Up

- En asterism är ett mönster av stjärnor från olika eller en och samma stjärnbild.

- Tribute to Riki är tillägnad en väldigt speciell karaktär från Jakobstad som inte längre är med oss. Han var en fin människa och en hängiven musikentusiast.