Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Teknologiindustrins strejk inleddes vid Sandvik i Åbo – flera arbetsplatser i Egentliga Finland berörs av strejken

Uppdaterad 01.02.2023 11:11.
Två strejkvakter, två damer i orange och i blå reflexväst står i morgonmörkret utanför en fabrik. I bakgrunden syns fler strejkvakter i gula reflexvästar.
Bildtext Strejkvakterna Anne-Maria Jokela och Mia Adolfsson utanför Sandviks fabrik i Åbo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

En tre dagar lång strejk inom teknologiindustrin inleddes på onsdag. I Egentliga Finland berör strejken exempelvis industrikoncernen Sandvik samt läkemedelsföretaget Orion.

Tidigt på onsdag morgon står förtroendeperson Anne-Maria Jokela och funktionär Mia Adolfsson som strejkvakter utanför Sandvik Mining and Rock Technologys fabrik i Åbo. De representerar De Högre Tjänstemännen YTN.

– Situationen är allvarlig. Vi vill visa samhörighet med våra förhandlare så att vi kan nå våra lönekrav, säger Adolfsson.

– Allting är stängt här, så det påverkar hela produktionen, säger Jokela.

Strejken inleddes eftersom förhandlingarna mellan Industrifacket och arbetsgivarsidan inte nått resultat. Den berör 50 olika verksamhetsställen inom teknologiindustrin, plastproduktindustrin, den kemiska produktindustrin samt den kemiska basindustrin. Sammanlagt strejkar mer än 10 000 personer i hela landet.

Strejken märks på många orter

Sandvik och Orion är valda för att de representerar olika och viktiga områden inom teknologisektorn.

Strejken omfattar alla skift från och med onsdag fram till midnatt på fredag. Strejken rör allt arbete oberoende av arbetsuppgift eller medlemskap i Industrifacket.

Industrifacket tar till strejk eftersom arbetsgivarsidan enligt facket vägrar beakta inflationen och de höjda konsumentpriserna i löneuppgörelsen.

– Vi vill ha en löneökning, och den måste reflektera inflationen som nu pågår. Dessutom måste vi se till att alla får en löneökning, inte så att det bara är en viss grupp, säger Adolfsson.

På fredag fortsätter medlingen mellan Industrifacket och arbetsgivarsidan.

En man som är strejkvakt står med gul reflexväst och gul mössa utanför en fabrik. Bakom honom står två andra personer i orange och i gul reflexväst.
Bildtext Huvudförtroendeman Juha Pajumäki hoppas på en kort strejk.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

– Hoppas att det räcker med en tre dagar lång strejk. Övriga branscher väntar och ser hurdant avtal vi får i förhandlingarna, säger huvudförtroendeman Juha Pajumäki vid Sandviks fabrik i Åbo.

Fler strejkvarsel i februari

Strejken som inleddes på onsdagen är inte den enda strejk som det varslats om i februari.

Också de högre tjänstemännens fackförbund YTN varslar om en ny strejk inom teknologiindustrin som skulle bryta ut i mitten av februari.

Därutöver har också Servicefacket Pam utfärdat strejkvarsel inom handeln – även den i mitten av februari, om inte en överenskommelse nås innan dess.

Bland annat K-Citymarket, Prisma, Lidl, Tokmanni, Halpa-Halli och Veljekset Keskinen samt Keskos logistikterminaler i Tammerfors, Åbo, Kuopio och Uleåborg omfattas av strejken.

Från och med onsdag råder också övertidsblockad och förbud mot att byta arbetspass i alla affärer inom handelssektorn.

– Ingen vill strejka. Det är ett slags misslyckande i förhandlingarna om det blir strejk. Men alla hoppas att vi ska komma till en slutsats som är rättvis för alla, knappast en bra slutsats, men åtminstone en rättvis, säger Adolfsson.

Borde strejkrätten begränsas igen?

Under 2022 strejkade sjukskötare och vårdanställda i flera månader. Slutligen ingrep riksdagen och stiftade en ny patientsäkerhetslag som begränsade strejkrätten.

Behövs det en lag som begränsar strejker nu också?

– Många funderar på rättigheten att strejka. Men det är egentligen det enda verktyget vi har att visa att vi visar allvar. Om vi inte skulle ha den rättigheten, så hur skulle vi då kunna visa att vi menar allvar? frågar Adolfsson.

Strejkvakterna står utanför Sandviks portar och kontrollerar att inte strejkbrytare kommer in. Det finns mycket trafik, för fabriken utvidgas och det finns trafik till bygget som inte berörs av strejken. Men det finns också annan trafik.

– Vi har haft några som har velat komma på jobb fastän vi strejkar, säger Jokela.

– Det leder till bristande förtroende, och det kommer att påverka arbetet i framtiden. Vilken signal ger det till dina kollegor om du kommer in på jobb? frågar Adolfsson.

Artikeln har 1.2.2023 klockan 11.11 uppdaterats med kommentarer av Mia Adolfsson, Anne-Maria Jokela och Juha Pajumäki.

Diskussion om artikeln