Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungersk kritik mot Sverige i Nato: ”De måste bete sig annorlunda för att få gå med”

Mevlüt Çavuşoğlu står vid ett talarpodium och tittar på Péter Szijjártó som står vid ett annat talarpodium.
Bildtext Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu (t.v.) reste till Budapest på tisdagen för att träffa sin ungerske kollega Péter Szijjártó.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó konstaterar att den svenska regeringen måste bättra sig om landet vill få sin Natoansökan godkänd. Uttalandet kommer efter ett möte med Turkiet.

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda länderna som inte ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökan. Koranbränningen i Stockholm är det senaste som satt käppar i hjulen för Sveriges Natoansökan.

Ungern har tidigare sagt att man nog kommer godkänna de nordiska länderna i Nato, och utan några krav. Nu säger ändå den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó att Sverige måste ”skärpa sig efter den oacceptabla koranbränningen”.

Péter Szijjártó träffade sin turkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu i Budapest på tisdagen. Çavuşoğlu sa än en gång att det i nuläget är omöjligt för Turkiet att säga ja till Sverige i Nato.

Ungern vägrar övertala Turkiet i Natofrågan

Péter Szijjártó säger att han som kristen och katolik tycker det är oacceptabelt att bränna upp en helig bok. Han kritiserar också Sveriges statsminister Ulf Kristersson för hans uttalanden om koranbränningen.

– Att säga att bränningen av en helig bok är en del av yttrandefriheten är rena rama dumhet. Kanske Sveriges regering borde bete sig annorlunda än så om de vill säkra Turkiets stöd, säger Szijjártó.

Den ungerske utrikesministern konstaterade ändå att han ställer sig positivt till ett utvidgat Nato. Det ungerska parlamentet skulle egentligen rösta om Finlands och Sveriges Natoansökan i december, men det sköts upp.

Planen är att ta upp ärendet i det ungerska parlamentet i februari. Szijjártó säger att Ungern har en ”tydlig ståndpunkt” kring ländernas Natoansökan, men att Ungern inte kommer försöka influera Turkiet på något sätt.

– Jag uppmanar aldrig andra utländska regeringar att göra saker som inte angår oss, säger Szijjártó.

Också Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger att han vill se ett större Nato.

– Men det är omöjligt för oss att ratificera Sveriges ansökan. Koranbränningen var en provokation som inte kommer ta oss någonstans. Det kan bara leda till kaos, säger Çavuşoğlu.

Källa: AP