Schildts & Söderströms nya vd Nils Saramo flaggar för samarbete i Svenskfinland
Nils Saramo tar över som ny vd på Schildts & Söderströms förlag efter Mari Koli. Han efterlyser mer samarbete mellan förlagen.
Det är en taggad ny vd som svarar i telefon när Svenska Yle ringer upp Nils Saramo, strax efter beskedet att Schildts & Söderströms långvariga vd Mari Koli avgår.
– Det känns spännande, roligt, utmanande och lite pirrigt. En stor portion med ödmjukhet finns i botten hela vägen, säger Nils Saramo.
Han har jobbat länge som läromedelschef på förlaget S&S och har länge också suttit med i ledningsgruppen. När Mari Koli meddelade om sina intentioner till förlagets styrelse för ungefär en månad sedan inleddes diskussioner om nästa steg och blickarna vändes mot Saramo.
– Styrelsen känner mycket väl till mitt arbete och det jag står för. Mari kom helt enkelt fram till att hon vill hinna göra någonting annat i livet också, det här var hennes dröm.
Går din egen dröm nu i uppfyllelse i och med utnämningen till vd?
– Om du hade frågat mig för 1,5 år sedan hade jag troligen sagt nej. Läget på läromedelsidan var så tufft att det inte fanns utrymme för sådana tankar.
Saramo har alltså inte sökt tjänsten som inte heller lediganslogs offentligt. Däremot har han haft ett stort intresse för hela förlaget och har jobbat i bakgrunden med flera olika uppgifter inom bolaget.
– Jag tror att jag kan bidra med med rätt mycket och därmed möttes mina tankar tydligen med styrelsens.
Framåtanda trots krävande tider
Förlagsbranschen befinner sig i stor omvälvning i och med att försäljningen av de fysiska böckerna minskar medan ljudböckerna ökar.
– Avkastningen av ljudboken, både för oss och naturligtvis författarna, är något som inte är så roligt att se på. Jag vill vara med och titta på hur vi kan jobba kring det här, och hitta nya vägar framåt. Här tror jag att jag kan bidra mycket.
Några konkreta exempel på vad det kunde vara vill Saramo ännu inte dela med sig av, men han flaggar för stärkt samarbete mellan förlagen.
– Jag tycker att det vore intressant att de förlag som jobbar med finlandssvensk litteratur skulle hitta tillbaka, och förstärka det gemensamma intresset som handlar om finlandssvensk litteratur. I mån av möjlighet är det någonting som jag skulle se fram emot ganska mycket, säger Saramo och fortsätter:
– På läromedelssidan har vi väldigt mycket jobb på grund av den nya läroplanen på gymnasiesidan. Där vet vi vad vi för tillfället behöver göra och jobbar hårt vidare. Digitaliseringen gör att vi hela tiden behöver förnya oss.
Under den senaste tiden har undervisnings- och kulturministeriets rapport om ett bildningsras diskuterats flitigt. Saramo flaggar för att göra litteraturen hipp igen i större sammanhang.
– Det gäller att få en större mängd människor som är intresserade av att läsa också skönlitteratur, också i bokformat, och inte bara lyssna på ljudboken. Det är något jag hemskt gärna är med och förnya, och hitta nya vägar för.
Hur ska förlagen kunna tjäna pengar i framtiden då ljudbokstrenden ändå växer?
– Det är den stora frågan alla förlag jobbar på. Affärsmodellen för ljudböckerna är katastrofal för författarna och för förlagen. Men i Svenskfinland kunde vi fundera på om kan hitta en egen modell som kunde komma in i just här, även om marknaden förstås är global.
Nyligen kritiserade Finlands Svenska Lärarförbund utbudet av läromedel för svenskspråkiga gymnasieelever i Finland och har påtalat en bristande kvalitet och ett otillräckligt utbud. Saramo säger ändå att det finns en stark marknad för finlandssvenska läromedel också i framtiden.
– Absolut, den frodas och mår bra. Vi skulle inte jobba med det här om det inte fanns tillräckligt med underlag för att jobba vidare på. Det är en jättespännande och dynamisk marknad.
Vad läser du själv?
– Jag läser naturligtvis stora delar av vår egen utgivning, en hel del facktidskrifter av olika typer och jag läser väldigt mycket på nätet också. Helst läser jag en fysisk bok. Den senaste boken jag läst är Detta talar vi inte om av Marianne Peltomaa.