Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Strejkvågen inleds – vi listar strejkerna som hotar bryta ut i februari

Uppdaterad 01.02.2023 22:45.
Varslade strejker i Finland de närmaste veckorna - Spela upp på Arenan

På onsdagen bryter de första strejkerna ut. De första strejkerna inom handeln kan inledas nästa vecka och eventuellt leda till brist på varor i butikshyllorna. Även il- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT har gått ut med en strejkvarning.

Redan nu har Industrifacket utlyst övertidsförbud i teknologiindustrin, kemiska basindustrin, plastproduktindustrin, kemiska produktindustrin och olje-, naturgas och petrokemiska industrin.

Teknologibranschens avtal har upphört att gälla redan i slutet november. Branschen har alltså varit utan avtal sedan början av december. Läget är det samma för de högre tjänstemännen inom YTN.

Övertidsförbuden och strejkerna gäller inte för arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

De strejker som sannolikt kommer att påverka vanliga människor mest är strejkerna i olika butiker.

Om förhandlingarna inte når ett resultat före det inleds strejker i handelskedjornas lager redan på måndagen. Dessa strejker stoppar i många fall butikernas möjligheter att få nya leveranser.

På torsdagen inleds strejker i många butiker runt om i landet. Det är ändå tills vidare oklart i vilken utsträckning de kan hålla öppet med förmannakrafter.

Listan över varslade strejker nedan gäller ända tills de olika branscherna uppnår förhandlingsresultat om sina löner för i år. Fram tills dess är nya strejkvarsel sannolika. Under de senaste dagarna har olika fackförbund varslat om nya strejker i ganska snabb takt.

Så här framskrider strejkvågen

1–3 februari

Tjänstemän inom teknologibranschen som hör till YTN strejkar i flera olika företag.

De Högre Tjänstemännen YTN är Akavas förhandlingsorganisation för den privata sektorn. YTN svarar för de högre tjänstemännens förhandlings- och avtalsverksamhet.

I och med att tisdagens förhandlingar mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare inte inte nådde ett resultat utbryter en tredagars strejk inom teknologiindustrin. Denna första strejkvåg berör 50 olika verksamhetsställen.

Då inget förhandlingsresultat uppnåddes i förhandlingarna om kemiindustrin bryter en strejk ut också i flera bolag inom den branschen.

6–9 februari: Strejkerna når handelns lager

Servicefacket Pam har utlyst en strejk som berör 25 000–30 000 löntagare. Strejken berör över 185 arbetsplatser runt om i Finland. Den inleds i handeln måndagen den 6 februari och avslutas torsdagen den 9 februari.

Strejken väntas påverka utbudet i butikerna då de inte kan få nya produkter från sina lager.

6–8 februari

Industrifacket stöder Pam med en strejk i bolaget Wioss Witrion On Site Services.

8–10 februari

Industrifacket har varslat om strejker inom teknologi- och kemiindustrin. Det gäller 122 arbetsplatser och driftställen och berör kring 11 400 anställda.

Fackförbundet Pro har varslat om strejker inom teknologiindustrin samt planerings- och konsultbranschen.

9–11 februari: Strejker i matbutiker

Servicefacket Pam:s strejk fortsätter i 160 butiker runt om i Finland.

Du hittar både lagren och matbutikerna här.

En del av dessa butiker kan hållas öppna av chefer.

9–11 februari: Strejkerna i matbutiker fortsätter

Strejkerna i matbutiker fortsätter på mer än 160 platser inom handelssektorn, bland annat Prismor och K-citymarketar. Totalt gäller strejken mer än 185 verksamhetsställen med totalt cirka 20 000 anställda.

10–13 februari

Fackförbundet Pro och Tjänstemannaförbundet ERTO har utfärdat strejkvarsel inom ekonomisk förvaltning. Om strejken bryter ut berör den ungefär 2 500 personer inom främst bokföring och löneutbetalning.

13–16 februari: Pam:s strejk fortsätter i olika lager

Den berör 47 arbetsplatser och berör cirka 4 000 anställda inom handeln.

Pam har listat alla arbetsplatser som berörs av strejken

15–17 februari

De högre tjänstemännen YTN har utlyst en strejk som kommer att beröra cirka 20 000 personer i en rad bolag inom teknologiindustrin.

Industrifacket har varslat om strejker som berör 87 arbetsplatser inom teknologiindustrin och kemiindustrin med 10 300 anställda.

Förutom strejkvarslet har Industrifacket förlängt övertidsförbudet i teknologiindustrin, kemiska basindustrin, plastproduktindustrin och kemisk produktindustri samt olje-, naturgas- och petrokemiska industrin fram till den 17 februari.

15–22 februari

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT har gått ut med en strejkvarning riktad mot stuveri-, lastbils-, terminal- och oljeproduktionsbranschen. Om inte överenskommelser i arbetsavtalsförhandlingarna kan nås inleds strejkerna den 15 februari.

Stuvveristrejken ska då pågå tills vidare, lastbils- och oljeproduktionsstrejken till den 21 februari och terminalstrejken till den 22 februari.

16–18 februari

Butiksstrejkerna utvidgas. Pam har varslat om strejker i 415 butiker runt om i landet. Strejken berör ungefär 26 000 anställda och förmän. Den berör bland annat alla K-citymarketar, Prismor och Lidlaffärer i Finland.

Du hittar de butiker som berörs av strejken här.

Då inget förhandlingsresultat uppnåddes inom kemiindustrin uppdaterades den meningen klockan 19.46.

Artikeln uppdaterad med information om ATK:s strejkvarning klockan 22.57.