På ABB Smart Power inleddes strejken i natt: ”Det är dags att få något bättre nu”
Jan Lindeblad, huvudförtroendeman på ABB Smart Power i Vasa hoppas att strejken sätter press på arbetsgivarna och hoppas på en löneförhöjning enligt tysk modell.
På ABB Smart Power i Vasa går 130 arbetare ut i strejk vid midnatt på tisdag eftersom industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare inte kunde komma överens om ett avtal vid lunchtid på tisdag.
Strejken ska pågå till midnatt natten mot lördag och enligt Jan Lindeblad, som är huvudförtroendeman på ABB Smart Power, ska parterna träffas igen på fredag den 3 februari.
Enligt Lindeblad sätter strejken mera press på arbetsgivaren.
– Äntligen blir det lite hårdare tag från fackets sida.
Lindeblad säger att löneförhöjningen på två procent som man fått tidigare inte längre räcker när kostnaderna ökar.
Ökade kostnader
– Det är inte bara elpriserna som stiger, utan också matpriserna och bränsle. Man hör att jobbarna börjar säga att nu börjar det bli svårt att få räkningarna betalda och de funderar i vilken ända de ska börja spara.
Lindeblad talar om att den så kallade tyska modellen skulle var bra. Under första året ska lönerna inom exportindustrin i Tyskland öka med 5,2 procent och andra året med 3,3 procent. Utöver detta får de tyska metallarbetarna två gånger en engångssumma på 1 500 euro.
– Det skulle vara det bästa. Kanske vi inte kommer upp till det. Men många skulle vara nöjda om vi skulle få höjningen på 6,6 procent som de erbjöd. Avtalet var inte riktigt bra, arbetsgivaren skulle få en så stor procent att dela på hur de vill själv.
Svårt att komma överens
Lindeblad tror inte att parterna kommer att komma överens och man kommer att gå ut i en ny strejk nästa vecka.
– Personligen tror jag inte att de kommer överens ännu. Det ser svårt ut. Vi har diskuterat engångsersättningen som erbjuds, den var 250 euro och enligt oss skulle den höjas ganska mycket. Procenten är svårare att diskutera.
Lindeblad beskriver stämningen i fabriken som bra.
– Folk har arbetat som vanligt och produktionen har rullat på som normalt. Det har inte varit något dåligt humör, om man säger så. Alla förstår ju vad det är frågan om och alla vill kämpa för sin lön och tycker att det är dags att få något bättre nu, säger Lindeblad.