Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikeschef manar till kamp mot rysk desinformation i Afrika

Josep Borrell med en rad mikrofoner framför sig och EU-flaggor samt många olika länders flaggor bakom sig.
Bildtext EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrel säger att Europa . Arkivbild.
Bild: EUC/ROPI/Shutterstock/All Over Press

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell var Europa sen på bollen i det afrikanska informationskriget. Han säger också att den ryska legoarmén Wagner i Afrika har blivit militärdiktaturernas livvaktsstyrka.

EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell säger att rysk desinformation i Afrika är ett problem. I en intervju för franska Le Monde säger Borrell att Ryssland har öst ur sig en enorm mängd desinformation särskilt i Sahelområdet söder om Sahara.

– När jag ser en ung afrikan med en skylt där det står ”Putin räddade Donbas, nu ska han rädda oss!”, hur spontant är det han uttrycker?

Enligt rysk propaganda i Afrika är det europeiska sanktioner som har orsakat livsmedelsbrist och energibrist, men enligt Borrell engagerade sig Europa inte tillräckligt i kampen mot desinformation i början av kriget. Sergej Lavrov ska under ett besök i Sydafrika ha sagt att rysk spannmål har blockerats på grund av sanktionerna mot Ryssland.

– Verkligheten är att den ryska armén har blockerat upp till 20 miljoner ton ukrainskt vete, säger Borrell till Le Monde.

Enligt honom står Europa inför en kamp mellan berättelser.

– Vi måste ha en historia att berätta, för Ryssland och Kina har en och de berättar den väldigt väl.

Inte ”alliansfritt” att välja militärövningar med Ryssland

Borrell har nyligen själv återvänt från ett besök i Sydafrika och han beklagar att landet, som är ett av EU:s strategiska partnerländer, inte hör till dem som har valt att fördöma Rysslands aggression mot Ukraina. Det är Sydafrika inte ensamt om i Afrika, även om det också finns andra röster i regionen.

Vi vet vem som stödde Ryssland i omröstningen i FN och vi kommer att komma ihåg det

― Josep Borrell

Le Monde frågar om Borrell anser att Sydafrika har ställt sig på Rysslands sida.

– Om du säger ”vi är alliansfria” samtidigt som du smickrar Ryssland och genomför militärmanövrar med dem så kanske det inte känns så alliansfritt. Sydafrikas svar är: ”Vi gör marinövningar med vem vi vill”. Visst, men att välja att göra övningar med Ryssland och Kina på ettårsdagen av kriget i Ukraina har ett symbolvärde. Vi önskar att de inte gjorde det, svarar Josep Borrell.

Han påminner om att Sydafrika fick hjälp av Sovjetunionen under kampen mot apartheid och att det finns en tacksamhet över den hjälpen. Man enligt Borrell finns det också en geopolitisk dimension i Sydafrikas agerande. Han säger att sydafrikanerna resonerar att Europa kommer att fortsätta att ge bistånd och idka handel med Sydafrika i vilket fall som helst.

Fria länder väljer sin väg

Borrell betonar att det finns en skillnad mellan att be Sydafrika välja en viss väg och att försöka tvinga landet till det.

– Säger vi: ”Om du gör det här stänger vi av utvecklingsbiståndet”? Nej. Men jag har sagt det inför Europaparlamentet: Vi vet vem som stödde Ryssland i omröstningen i FN och vi kommer att komma ihåg det. För tillfället har det inte fått några konsekvenser, men vi har ändå rätt till vår åsikt. Det här är inte ett krig mellan européer, det handlar om respekt för FN:s stadga, säger Borrell.

Burkina Faso har bett Frankrike ta hem de soldater som var stationerade i landet och enligt uppgift närmar landet sig i stället den ryska oligarken Jevgenij Prigozjins privatarmé Wagner. De uppgifterna kommenterar Josep Borrell också i intervjun med Le Monde.

Wagner har blivit militärdiktaturernas pretoriangarde

― Josep Borrell

– Å ena sidan vill Burkina Faso beväpna 50 000 medborgare för att skapa folkmiliser och planerar att kalla in ryska legosoldater. Å andra sidan avstår man från en organiserad styrka som är effektiv och respekterar mänskliga rättigheter, något som skulle vara en tillgång i kampen mot terrorism. Om målet verkligen är att försvara landet mot terrorhotet förstår vi inte logiken. Det måste finnas andra skäl, konstaterar han.

Borrell säger inte att den burkinska regimen lierar sig Wagnergruppen för att behålla makten, utan framhåller att varje land får fatta sina beslut själv. Han vill ändå markera att det finns en skillnad mellan beslut som fattas av ett land med en demokratiskt vald regering och beslut som fattas av en regering som har kommit till makten som en följd av militärkupper.

Ibrahim Traoré tog makten i Burkina Faso i en militärkupp i september förra året.

– Wagner har blivit militärdiktaturernas pretoriangarde, säger Borrell med hänvisning till en mäktig livvaktsstyrka i Romarriket.