Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF tänker inte samarbeta med NHL om World Cup ordnas i februari 2025 – ordförande Luc Tardif redogör även för sina tankar om en rysk landslagscomeback 2023–24

Luc Tardif svarar på frågor i Helsingfors.
Bildtext Luc Tardif är i Helsingfors eftersom vårens herr-VM spelas i Finland och Lettland.
Bild: Lehtikuva

Luc Tardif är ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF och befinner sig i Helsingfors eftersom herrarnas ishockey-VM arrangeras i Finland om några månader.

Då Luc Tardif talade med finländska medier på tisdagen fick han svara på frågor om Ryssland och kommande vinter-OS.

En het potatis är om Ryssland och Belarus ska få göra comeback i de internationella hockeyrinkarna i höst. Att den internationella olympiska kommittén IOK har gläntat på dörren sätter viss press på de internationella grenförbunden.

– Vi känner till IOK:s utlåtande och jag förstår det till fullo. Ett internationellt förbund ska inte utsätta sig för politiska påtryckningar, säger Tardif till Yle Urheilu.

Luc Tardif intervjuas.
Bildtext Luc Tardif tog över ordförandeklubban hösten 2021.
Bild: Lehtikuva

Han påpekar att han uttalar sig i egenskap av ordförande.

– Som människa har jag min egen uppfattning om situationen, men som ordförande för IIHF måste jag fatta beslut på ett annorlunda sätt.

– Beträffande moral handlar det inte om att jag skulle sakna moral. Jag beklagar om jag orsakar en besvikelse. Vi vill inte acceptera politiska påtryckningar, vi måste stå utanför det. Vår uppgift är att arrangera ishockeyturneringar, inte att lösa världens problem, säger Tardif.

Om tre månader ska IIHF fatta beslut beträffande säsongen 2023–24.

– Mitt resonemang är att vi gladeligen tar Ryssland och Belarus tillbaka så fort som möjligt, eftersom det innebär att kriget är förbi.

Finner IIHF och NHL varandra?

Vänner av landslagsishockey hoppas på att världseliten, som håller till i NHL, så småningom ska få chansen att spela matcher mot varandra i landslagsturneringar.

NHL-spelarna har senast varit med då vinter-OS arrangerades i Sotji 2014. Ett och ett halvt år senare, hösten 2016, arrangerade NHL en World Cup-turnering i Toronto. Efter det har NHL nobbat två raka OS: 2018 i Pyeongchang och 2022 i Peking.

Nu är IIHF:s förhoppning att det blir grönt ljus från NHL för Milano-Cortina 2026. Den här veckan ska Tardif träffa NHL-representanter och nästa år – ett par år före själva OS – måste ett beslut vara fattat.

– Alla måste anstränga sig. Det är vår uppgift att hitta en lösning. Jag tycker att det är viktigt att NHL återvänder till OS då det finns en generation spelare som har missat de olympiska spelen, säger Tardif.

– Kommer inte NHL med den här gången heller snackar vi om 2030. Det vore inte bra för ishockeyn.

Aleksander Barkov, Patrik Laine och Sebastian Aho.
Bildtext Jussi Jokinen, Aleksander Barkov, Patrik Laine och Sebastian Aho ingick i Finlands World Cup-lag 2016.
Bild: All Over Press

Samtidigt har NHL tankar på på att damma av World Cup och planen är att turneringen ska ordnas i februari 2025. Det gillar inte IIHF, då turneringen skulle arrangeras bara tre månader före VM 2025 som spelas i Danmark och Sverige.

– Det är inte möjligt. Vi lägger fram våra fakta och säger att vi inte kommer att samarbeta om World Cup arrangeras i februari. Vi föreslår september och hoppas att de har förståelse för vårt önskemål.

– Med undantag av 2008 har vi inte ordnat herr-VM i Nordamerika eller konkurrerat med Stanley Cup-finalserierna. Vi hoppas på respekt för vår VM-turnering, säger Tardif.

Artikeln är en bearbetad översättning av Simo Arkkos och Sakari Lunds artikel Kiekkopomolta tylyä tekstiä venäläispelaajista: ”Emme ratkaise maailman ongelmia” – huolissaan olympialaisten menetetystä NHL-sukupolvesta för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln