Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven fördömer ”ekonomisk kolonialism” under Afrikaresa

Påve Franciskus i rullstol på röda mattan i Kinshasa. Han mottas av ett hedersgarde av kongolesiska soldater.
Bildtext Påve Franciskus anlände till Kinshasa på tisdagen.
Bild: EPA-EFE

Påve Franciskus inledde sitt besök i två afrikanska länder i Kinshasa, huvudstad i Demokratiska republiken Kongo. I ett tal fördömde han det internationella samfundets inställning till oroligheter i Afrika.

– Lämna Demokratiska republiken Kongo i fred! Lämna Afrika i fred! sa påve Franciskus på tisdagen i ett tal vid presidentpalatset i Kinshasa.

– Man får intrycket att det internationella samfundet mer eller mindre har accepterat våldet [i Kongo]. Vi får inte bli vana vid den blodsspillan som har präglat det här landet i årtionden och orsakat miljontals människors död, sa påven, som under sin resa vill främja fred och samförstånd.

Han fördömde också det han beskrev som ”ekonomisk kolonialism”, som förslavar människor, och sa att Afrika inte finns till för att plundras.

I mineraler är Demokratiska republiken Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa, ett rikt land, med diamanter, guld och andra metaller som koppar och kobolt, men tillvaron i landet präglas av krig och fattigdom. Över fem miljoner människor har tvingats på flykt i landets östra del, där strider har rasat mellan regeringstrupper och M23-gerillan.

Ursprungligen var det meningen att den 86-årige påven också skulle besöka Goma i östra Kongo-Kinshasa, men den delen av resan blev inställd på grund av oroligheterna där.

I Kinshasa hade tiotusentals människor samlats längs med gatorna för att se en skymt av katolska kyrkans överhuvud. Upp till två miljoner människor väntas delta i en mässa med påven på onsdag. Det blir en av de största mässorna Franciskus har firat under sitt pontifikat.

I Kongo-Kinshasa är ungefär hälften av befolkningen på 90 miljoner katoliker och katolska kyrkan upprätthåller många av landets skolor och sjukhus. Senast en påve besökte landet var året 1985 och Johannes Paulus II påve.

Från Kinshasa fortsätter påven på fredag sin Afrikaresa till världens yngsta nation, Sydsudan.

Källa: AFP, AP